Očekuju 80 odsto gostiju iz regiona

Dodajte komentar
Budva

Crna Gora je spremna za sezonu i očekivanja su da će se ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019. godine. Isto tako računa se da će 80 odsto gostiju biti iz regiona. Jedan od uslova je da zadržimo stabilnu epidemiološku situaciju, kako bismo bili prepoznati kao odgovorna i sigurna destinacija, smatra generalna direktorka za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomije Aleksandra Gardašević-Slavuljica. Ona je i počasna konzulka Sejšela u Crnoj Gori i predsjednica Svjetske turističke mreže za Balkan.

Povratak

– Turizam se oporavlja možda i brže nego što smo očekivali prije par mjeseci. Želja za putovanjima prevazilazi strah, a još u kontekstu odgovornog odnosa, tako da očekujemo veliki ,,come-back“. Uvjereni smo da su projektovani procenti za 2021. godinu ostvarivi – kazala je Gardašević-Slavuljica, dodajući da u prilog tome imamo otvorene granice i bezuslovne ulaske državljana EU, regiona, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Švajcarske i niza drugih zemalja.

– Ozbiljno smo pristupili stvaranju adekvatnih preduslova za uspješnu ljetnju sezonu. Epidemiološka situacija je stabilna, sigurnosno-zdravstveni protokoli su na snazi, a masovna vakcinacija je u toku, što su obećavajuci faktori za oporavak turizma. Ovo znači da smo odgovorni domaćini, koji dočekujemo odgovorne goste, što će obezbijediti sigurnost svima, kako domicilnom stanovništvu, tako i turistima – kazala je Gardašević-Slavuljica, ali dodaje da će sve biti drugačije u ovoj i ko zna koliko narednih sezona.

– To ,,drugačije“ ne mora da znači ,,lošije“. Znači da moramo promijeniti percepciju uspješnog turizma. Moramo ga učiniti održivijim, odgovornijim, više otpornim na turbulencije. Za početak, potrebno je povratiti povjerenje turista, a to možemo samo ako Crnu Goru brendiramo kao odgovornu i sigurnu destinaciju – kazala je Gardašević-Slavuljica i naglašava da treba da intenziviramo implementaciju inovativnih rješenja, promociju, komunikaciju, a sve u skladu sa trendovima koji važe u postkovid eri.

– Naši hotelijeri su sa realnim optimizmom ušli u sezonu. Potvrdili su dobre bukinge, mada se trend ,,last minute“ rezervacija povećava svuda u svijetu, pa se nadam da ćemo u tom smislu i mi imati prijatno iznenađenje – kazala je Gardašević-Slavuljica.

Preporuka

Navela je da su animirali goste sa novih emitivnih tržišta.

– Iako je u postkovid eri preporuka međunarodnih eksperata da se oporavak turizma bazira na domaćem potencijalu, naše domicilno tržište je toliko malo da je kod nas u stvari regionalni turizam u funkciji domaćeg i na tome baziramo inicijalni oporavak – kazala je Gardašević-Slavuljica, koja očekuje 80 odsto gostiju iz regiona, za razliku od ranijih godina kad je taj procenat bio 29 odsto.

– Regionalni turisti će znatno uticati na oporavak turizma, iako je očekivanje dolaska turista sa međunarodnih tržišta vrlo optimistično. Osim iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana itd. očekujemo goste iz Zapadne Evrope – kazala je Gardašević- Slavuljica i naglašava da je ruskom tržištu posvećena posebna pažnja.

Poručila je i da mnogo toga predstoji da se uradi u turizmu, kojeg moramo učiniti otpornim, održivim, dati mu nove dimenzije i to više u kvalitativnom, nego u kvantitativnom smislu.

Na podgorički aerodrom leti 15, a na tivatski 29 kompanija 

U prilog dobrih očekivanja za ovu turističku sezonu, prema riječima Gardašević – Slavuljica, ide avio-dostupnost i povezivanje Crne Gore sa ostalim zemljama kroz najavljene i ostvarene letove inostranih i domaće avio-kompanije.

– Potvrđeno je da će na podgorički aerodrom letjeti 15 kompanija, od kojih pet prvi put, dok će na Aerodrom Tivat letjeti 29 kompanija, od kojih sedam prvi put – kazala ja Gardašević-Slavuljica.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *