Ministarstvo pregovara sa EU u vezi sa refinansiranjem nepovoljnih kredita iz prošlosti

Dodajte komentar
Spajić, Foto: Gov.me

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) pregovara sa partnerima iz Evropske unije u vezi sa refinansiranjem nepovoljnih kredita iz prošlosti, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, procjena resora na čijem je čelu Milojko Spajić je da će to donijeti uštedu od preko 100 miliona eura državi Crnoj Gori.

U izvršnoj vlasti, kako je “Vijestima saopšteno, ocjenjuju da je obaveza MFSS-a i ove Vlade aktivno upravljanje javnim dugom i zaštita od izloženosti valutnom riziku, kao i dodatno smanjenje troškova zaduživanja, a čemu će doprinijeti ovo refinansiranje naslijeđenih dugova i obaveza, među kojima je i dolarski kredit za prvu dionicu auto-puta.

Ministarstvo će predlažiti Skupštini amandman na Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, da bi se stvorile pravne pretpostavke za reprogramiranje i refinansiranje starih kreditnih aranžmana. Skupština bi sjutra trebalo da počne raspravu o budžetu.

“Cilj je da se otvori prostor za moguće refinansiranje starih dugova, uz smanjenje kamatne stope i valutnog rizika. Ne radi se o novoj pozajmici, nego o potrebi refinansiranja starih dugovanja”, kazali su nezvanično u Vladi.

Iz MFSS-a su ranije najavljivali da je cilj da se riješe nepovoljne pozajmice, kao i one sa ozbiljnim valutnim rizikim. Nedavno je saopšteno da se pregovara sa evropskim partnerima o refinansiranju kredita po povoljnijim uslovima za državu.

Crna Gora ima dolarski kredit sa kineskom Exim bankom za nezavršenu prvu dionicu auto-puta Podgorica – Mateševo.

Postoji ozbiljan valutni rizik koji proističe iz mijenjanja kursnog odnosa dolar/euro, od čega prethodne vlade nisu zaštitile državu. Zaduženje sada iznosi oko milijardu eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *