Međunarodne bankarske grupe nastoje da se šire u CEE uprkos pandemiji

Dodajte komentar

Posljednje istraživanje o zajmovima banaka CESEE iz Evropske investicione banke (EIB) pokazuje da međunarodne bankarske grupe ostaju predane regionu Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope, sa svojim strategijama nagnutim “ka širenju ili stabilnosti” uprkos pandemiji koronavirusa (COVID-19).

Istraživanje sprovedeno u proljeće 2021. pokazalo je da oko 60% bankarskih grupa namjerava da održi poslovanje u regionu, dok 30% namjerava selektivno da proširi poslovanje. Ovo je pozitivnija slika nego u prethodnim istraživanjima.

Više od 80% anketiranih bankarskih grupacija očekuje da će njihova profitabilnost u regionu biti jednaka ili veća od ukupne profitabilnosti njihove grupe tokom sljedećih šest mjeseci.

“Nakon velikog negativnog šoka COVID-19, izloženost banaka u neto saldu u regionu počela se širiti tokom posljednjih šest mjeseci”, kaže se u izvještaju. Istraživanje je pokazalo da je broj banaka koji su izvijestili o smanjenju izloženosti prema regionu niže od onih koji izjavljuju povećanje izloženosti.

“Naše najnovije istraživanje pokazuje da su odgovori politike na šok COVID-19 bili ključni u ograničavanju naglijih i negativnih učinaka na bankarski sektor u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi 2020. i početkom 2021.”, rekao je potpredsjednik EIB-a odgovorni za ekonomske studije, Ricardo Mourinho Félix, izvještava bne intellinews, prenosi Indikator.ba.

Samo je nekoliko bankarskih grupa signaliziralo smanjenje, i to samo u smislu finansiranja unutar grupe. U međuvremenu, bankarske grupe očekuju porast prekogranične izloženosti.

Međutim, postoje različita gledišta među zemljama u regionu, pri čemu banke izdvajaju Bosnu i Hercegovinu i Kosovo kao da imaju znakove povećanja nižeg tržišnog potencijala, dok u drugim zemljama vide srednji do razumni tržišni potencijal.

Međutim, u izvještaju se dodaje: – Prije pandemije COVID-19 izloženost je oscilirala, što odražava povećan stepen globalne nesigurnosti i nestabilnosti. To zahtijeva oprezan pristup pri tumačenju trenutnih ishoda.

Potražnja za kreditima i kreditnim linijama porasla je u šest mjeseci prije sastavljanja istraživanja, oporavljajući se od naglog smanjenja zabilježenog u drugom i trećem tromjesečju 2020. To je bilo prvo smanjenje ukupne potražnje u šest godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *