Dolar blizu jednomjesečnog maksimuma prema korpi valuta

Dodajte komentar

Dolar se drži danas blizu jednomjesečnog maksimuma prema korpi valuta, pošto investitori pokušavaju da dokuče da li će Federalne rezerve (FED) možda promijeniti stav u vezi sa politikom podsticaja nakon nedavnog skoka inflacije u SAD.

Dolarski indeks, koji prati kretanje američke valute prema glavnim rivalima, iznosio je 90,499 poena, nakon što je u utorak dostigao jednomjesečni maksimum od 90,677 bodova, uprkos mješovitim američkim ekonomskim pokazateljima, izvještava Rojters.

Naime, promet u trgovini na malo u SAD pao je u maju više nego što se očekivalo, dok je podatak za april oštro revidiran naviše, znatno nadmašujući nivo prije pandemije.

Podaci, koji pokazuju zaokret potrošnje sa robe na usluge zbog vakcinacije koja je Amerikancima omogućila da ponovo putuju i bave se drugim aktivnostima, učvrstili su percepciju snažnog ekonomskog oporavka SAD-a.

Euro se na azijskim tržištima mijenjao za 1,2129 dolara, što je neznatna promjena na dnevnom nivou, nastojeći da se oporavi od prošlonedjeljnog pada poslije saopštenja Evropske centralne banke da će zadržati snažan obim podsticaja tokom ljeta.

Jen je bio stabilan prema dolaru na nivou od 110,06 jena za dolar, blizu dvomjesečnog minimuma od 110,325 zabilježenog ranije ovog mjeseca, pošto je Banka Japana ove sedmice produžila neke od svojih mjera podrške tokom pandemije.

Britanska funta, koja je u dosadašnjem toku godine bilježila snažne performanse, pala je na najniži nivo u posljednjih mjesec dana od 1,4035 dolara, uprkos boljim podacima o zaposlenosti od očekivanih. Prema posljednjim raspoloživim podacima sa tržišta, funta se trenutno mijenja za 1,40885 dolara.

Na kripto tržištima, bitkoin se trguje po cijeni od oko 40.295 dolara, a u utorak je u jednom momentu dostigao jednomjesečni maksimum od 41.341 dolara, čemu je doprinijela vijest o novom ulaganju kompanije Mikro Stratedži u najpopularniju svjetsku virtuelnu novčanicu, kao i prethodni tvit šefa “Tesle” Ilona Maska da će možda ponovo omogućiti kupovinu automobila ove kompanije za bitkoine.

Eter je imao manji rast i trgovao se za oko 2.530 dolara.

Izvor: Nezavisne.com/Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *