Kupuje li AIK Banka Sberbank Europe?

Dodajte komentar

Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Evrope još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.

Navodno srpska finansijska kuća i Sberbank dogovorili su se o uslovima, ali cjelokupan posao treba da odobri Evropska centralna banka.

Prema jednom od izvora Mergermarketa, specijalizovanog servisa o globalnim M&A poslovima, ispituje se sposobnost AIK banke da izvrši jednu ovakvu transakciju. Naime, Sberbank Europe znatno je veća od AIK banke koja upravlja imovinom procijenjenom na nešto manje od pet milijardi eura, u odnosu na imovinu od 12 milijardi eura. Sticanje pristanka ECB-a može ometati cijelu transakciju.

Iz centrale Sberbanke u Rusiji je na pitanje o pregovorima sa AIK bankom dobijen komentar da “po pravilu ne komentarišu glasine na tržištu”. Iz beogradske AIK banke listu “Danas” takođe nisu dali nikakve konkretnije informacije.

– AIK banka svoje poslovanje zasniva na najvišem stepenu profesionalnosti i poslovne etičnosti a prije svega na poštovanju zakonske regulative i standarda bankarskog poslovanja. U skladu sa Zakonom o bankama (Član 51a) kao i u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, AIK banka nije u mogućnosti da komentariše ovakav tip informacija. O svom strateškom i operativnom djelovanju AIK banka će, kao i do sada, obavještavati javnost blagovremeno, naveli su iz AIK Banke.

O mogućoj kupovini Sberbanke od AIK banke pisali su češki mediji pominjući da je razmatrana opcija da se Sberbanka u Češkoj, koja je najprofitabilnija u cijeloj grupi izdvoji, te da bi Rusi njome direktno upravljali ili bi je prodali odvojeno.

Sberbank već dugo pokušava napustiti Europu. Nakon ruske okupacije Krima i uvođenja sankcija Rusiji, planovi za širenje u europskim zemljama su propali. Posljednjih godina šef njemačke Sberbank Herman Gref više puta najavljivao je povlačenje s evropskih tržišta.

Na drugoj strani MK Grupa, koja djeluje u poljoprivredi, energetici, finansijama i nekretninama, provodi strategiju smanjenja prisustva u poljoprivredi i hrani i isredsređenosti na bankarstvo.

– Sada grupa vjerovatno traži novac, rekao je jedan od izvora Mergermarketa.

MK Group trenutno posluje u bankarstvu u Srbiji i Sloveniji, gdje je prije dvije godine stekao Gorenjsku banku. Kupnjom Sberbank Europe dobio bi pristup ostalim tržištima u Srednjoj Evropi i na Balkanu. Sberbank Europe posluje u Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

No, nije AIK banka jedina kojoj je Sberbank Europe interesantan za akviziranje.

Najveća austrijska banka Erste Group nedavno je izjavila da ponovno aktivno traži ciljeve za preuzimanje jer joj je oporavak u ekonomijama srednje i istočne Evrope omogućio smanjenje odredbi o riziku i oslobađanje gotovine.
Kao primjere ciljeva koji ispunjavaju njene kriterijume navela je di erzifikovanje Sberbank Europe i Commerzbank u srednjoj i istočnoj Europi, čak i ako to nisu mogućnosti koje će se nužno ostvariti.

Nije poznato da li određene interese kada je u pitanju Sberbank ima mađarska OTP banka koja je najviše akvizirala u proteklih nekoliko godina i popravila svoje pozicije u regionu, prenosi Indikator.ba.

Iako je već dobro pozicionirana u pojednim zemljama šire regije (najnoviji je premijer akvizicije NKBM banke u Sloveniji) vjerovatno da postoji tržišta gdje bi željela proširiti svoje prisustvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *