Nema rasprodaje imovine zbog kineskog kredita, stabilne javne finansije

Dodajte komentar

Iz Vlade i Ministarstva finansija Crne Gore negirali su da postoji plan rasprodaje državne imovine, kako bi bio vraćen dug kineskoj banci odobren radi finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa. Iz Vlade su to kazali Dan, nakon što je agencija Rojters prenijela da Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o korišćenju stotina miliona eura jeftinog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi ublažila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga.

Iz Vlade su pojasnili da su više puta isticali da Crna Gora ima stabilne javne finansije.

“Nije tačno da se priprema bilo kakva rasprodaja državne imovine, niti za tim ima potrebe. Ova vlada je obezbijedila da Crna Gora ima novca za finansiranje svih obaveza, što uključuje i one prema kineskim povjeriocima. Jasno smo više puta saopštili da od Evropske unije nijesmo tražili da preuzme ili otplati dugovanja koja imamo za nezavršeni autoput, koji je ugovarala bivša vlast. Otvoreni smo za sarad nju sa našim evropskim partnerima, da bismo došli do najpovoljnijih mogućihuslova kada je riječ o finansiranju strateških projekata u Crnoj Gori, kakav je i autoput”, rekli su iz Vlade i Ministarstva finansija.

Oni ističu da su predvidjeli servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini.

“Prijedlogom budžeta za 2021. godinu, čije se usvajanje ovih dana očekuje od Skupštine Crne Gore, predvidjeli smo sredstva za otplatu i servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini. Crna Gora ima stabilne i održive javne finansije, zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i uvođenjem programskog budžeta koji je pomogao pri racionalizaciji i smanjenju nepotrebnih troškova”, kazali su iz Vlade.

Inače, pitanje duga prema kineskoj banci bila je jedna od tema razgovora crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića i evropskog komesara za pregovore o pridruživanju Olivera Varheljija u martu ove godine u Podgorici. Varhelji je u aprilu rekao da razmatraju kako da pomognu Crnoj Gori da se suoči sa teškoćama koje su nastale usljed kreditnog aranžmana sa kineskom bankom za autoput i koji je velika finansijska prepreka za Crnu Goru. Tada je kazao i da nije na EU da plaća umjesto drugih zajmove, ali i da to nije ono što Vlada traži od EU već da se razmotri mogućnost refinansiranja, odnosno drugi finansijski modaliteti.

Agencija Rojters objavila je u petak, pozivajući se na zvaničnike EU koji sutražili da ostanu anonomni, da je crnogorski dug prema Kini u fokusu rasprave o kineskom uticaju u Evropi i mogao bi zakomplikovati proširenje EU na Balkan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *