Ministarstvo finansija: 700 miliona od turizma izvjesno

Dodajte komentar

državnu kasu, prema projekcijama Ministarstva finansija, po osnovu prihoda od turizma ove godine sliće se 700 milona eura. Kako su kazali za Novu M iz ovog vladinog resora ove projekcije temelje na osnovu povoljnije epidemioloske situacije, zadovoljavajuce imunizacije stanovništva, kao i početku rada nove aviokompanije TO Montenegro.

Sa manje optimizma o brojkama govore zaposleni u turizmu. Trenutna popunjenost je kažu dobra, no prihodi od projektovanih 700 miliona eura su upitni.

Projekcija prema kojime će prihodi od sezone dostići 65 odsto onih iz 2019. godine, odnosno 700 milona, vjerovatno će biti naša realnost, poručuju iz Ministarstva finansija.

Koordinator u Direktoratu državnog budžeta Ministarstva finansija Branko Krvavac rekao je da ostvarivost prihoda u iznosu od 700 miliona eura potvrđuju brojke u maju i junu.

– Brojke koje bilježimo u prethodnom periodu idu u prilog tome imajući u vidu da je u maju i početkom juna ostvareni broj dolazaka između 60 i 65 odsto 2019. godine – naveo je on.

Politika otvorenih granica, saglasni su u CG turističkom udruženju, dala je rezultate.

Predsjednik ovog udruženja Žarko Radulović rekao je da su hoteli preuzeli obavezu da u slučaju obolijevanja gosta prilikom boravka u hotelu ima smještaj i ishranu besplatnu, država se obavezala da će besplatno da ga liječi, ta dodatna sigurnost će uticati na odluku nekoga gdje da provede ljeto.

Nakon dobrih, loše vijesti su prema mišljenju Radulovića, da do 65 odsto prihoda od turizma iz 2019. ipak ne možemo.

– Glavna sezona ne može da akumulira toliko novca, koliko je upisano u budžet, pa se bojim da nećemo dostići tih 65 odsto koliko nama treba da relativno sigurni uđemo u zimu. U ovom trenutku je relativno dobra popunjenost ali daleko od onoga što treba da bude da bi došli do ovih 65 odsto – naveo je Radulović.

Fali nam, kako je kazao, aviokompanija, koja je bila u kondiciji MA sa destinacijama i vezama koje je avioprevoznik imao.

– Tako da smo mi osuđeni na to da čekamo na nekog ko će imati ekonomsku računicu prema Crnoj Gori i da to leti kada njima odgovara i koliko njima odgovara – istakao je Radulović.

Drugačiji pogled na aviodostupnost naše države imaju u ministarstvu.

– Otvaranje nove nacionalne kompanije jedan od pokretača turističke privrede i sveukupnog oporavka ekonomske aktivnosti. Osim TO Montenegro imamo 29 kompanija koje će ove godine organizovati letove ka Crnoj Gori:iz Austrijie, Poljske, Ukrajine, Rusije i ostalih – precizirao je Krvavac.

Najbrojniji su gosti iz regiona.

– U ovom trenutku imamo najviše region i Tursku, Srbija,Kosovo, Makedonija, Albanija i BIH – rekao je Radulović.

A one koji borave u Crnoj Gori dočekaće spremne plaže poručuju u JP Morsko dobro, koje upravlja crnogorskim plažama.

– Definitivno plaže su spremne i mislim da ćemo imati kvalitetnu turističku sezonu – istakao je direktor ovog javnog preduzeća Mladen Mikijelj.

Poručuju da samo kroz realizaciju kapitalnih projekata možemo poboljšati kvalitet CG kao turističke destinacije.

– Mi smo se odlučili da smanjimo tekući dio budžeta i da neki milon eura koji su predviđeni za tekuću potrošnju, i taj dio sredstava prebacimo kapitalni dio budžeta, kako bi opredijelili 3 i po milona sredstava za kapitalne projekte – kazao je Mikijelj.

Od kapitalnih projekata izdvaja Ulcinjske skele, realizacije šetališta u Pržnu, završetak šetališta na Jazu.

Izvor: Pobjeda/Nova M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *