Saudi Aramco prodaje islamske obveznice denominovane u dolarima

Naftni gigant Saudi Aramco počeo je prodaju svoje prve islamske obveznice (sukuk) denominovane u dolarima.

Najveća svjetska energetska kompanija na taj korak se odlučila kako bi prikupila novac za isplatu dividende u iznosu od 75 milijardi dolara.

Prema izvještaju saudijske novinske agencije, prodaja sukuka ili islamskih obveznica će, u skladu šerijatom, biti završena 17. juna, prenosi Russia Today.

Agencija nije precizirala koliko novca Aramco želi da prikupiti.

Kompanija nudi sukuk s rokom dospijeća od tri, pet i 10 godina, rekli su neimenovani izvori upućeni u problematiku njujorškoj agenciji “Blumberg”.

Prodaja dolarskih sukuka dolazi nakon dvije prethodne emisije običnih obveznica, od kojih je prva, vrijedna 12 milijardi dolara, bila organizovana 2019. godine, a deuga od 8,0 milijardi dolara u novembru prošle godine.

Aramco se obavezala se da će isplatiti dividendu u nastojanju generiše interesovanje investitora za svoj berzanski debi na saudijskoj berzi u decembru 2019.

Međutim, kompanija je morala da smanji potrošnju, broj zaposlenih i da proda sporednu imovinu pošto su pandemija kovid-19 i prošlogodišnje mjere zatvaranja ekonomija širom svijeta pokosile tražnju za naftom, koja je glavni izvor prihoda ove kraljevine.

Prihodi od nafte kompanije Aramco čine oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda Saudijske Arabije, a nedavni rast cijena sirove nafte mogao bi da podigne taj udio još više, kažu analitičari “Blumberg Intelidžensa”.

Planovi kraljevine da smanji zavisnost od Aramka biće na iskušenju zbog velikog fiskalnog deficita, dodali su oni.

(B92)

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *