Kako su brat i sestra iskoristili tradicionalno oglašavanje i zaradili 18 miliona dolara praveći kupaće kostime

Brend muških kupaćih kostima Fair Harbor, koja svoje proizvode pravi od recikliranih flašica vode, iako nisu jedini u ovoj vrsti biznisa, postala je prva firma te vrste koja je prošle godine ostvarila dobit od preko 18 miliona dolara, i čije je vlasnike Forbes uvrstio na svoju listu 30 ispod 30.

Suosnivači Fair Harbor-a, brat i sestra, Džejk i Karolina Danehi kažu da su uspjeli da povećaju prihod brenda sa 2,3 miliona dolara u 2019. na 18,1 milion dolara u 2020. godini zahvaljujući ekološkoj misiji kojom se vode, ali i marketingom “stare škole” koji se oslanja na oglašavanje preko poštanskih kataloga, radija i outdoor advertajzinga.

„Stvarno su nas frustrirale plastične boce i sve što se događa u okruženju – to je okosnica našeg poslovanja“, kaže za Forbes suosnivač i izvršni direktor Fair Harbora Džejk Danehi. „Ali to nije ono što prodaje naše proizvode. Mi pravimo vrhunski proizvod koji ljudi žele da nose, to je ono što se prodaje. “

Odrastajući, Karolina i Džejk su ljeta provodili na traktoru, bez automobila, između svog doma u Njujorku i plaže Fair Harbor, gdje su svakog dana primjećivali sve više i više plastičnih flaša koje plutaju po vodi i plaži ovog odmarališta.

Oni su 2014. godine odlučili da nešto preduzmu po tom pitanju, pa se Džejk kao student Univerziteta Colgate prijavio na konkurs koledža za kompanije u razvoju, predstavljajući svoj biznis plan za proizvodnju muških kupaćih kostima od tkanine recikliranih plastičnih flašica za vodu. Njegova ideja je pobijedila na takmičenju i dobio je 20.000 dolara za finansiranje biznis ideje, kao i mentore sa kojima je postavio temelje svog novog biznisa.

Nažalost, na samom početku, proizvođači su recikliranu tkaninu od plastike za kupaće kostime licitirali na oko 12 dolara po jardu, što je više nego što su mogli da priušte. „Niko to zaista nije radio 2014. godine“, kaže Džejk i priča da su novčani iznos koji je dobio kao nagradu na takmičenju iskoristio da napravi prvi kupaći kostim Fair Harbor-a u Kini.

Uz ograničenu proizvodnju robe, 2017. godinu su proveli prodajući svoja kupaće kostime iz prtljažnika automobila na preko 500 uličnih prodaja po Istočnoj obali SAD, zaradivši tako 141.000 dolara. Posle godinu dana na putu, Danehiji su donijeli odluku da otvore kancelarije u Njujorku i da osvoje dio tržišta kupaćih kostima vrijedan 21 milijardu dolara fokusirajući se na e-trgovinu i tradicionalno oglašavanje.

Šest godina kasnije ta strategija se isplatila: kompanija je privukla oko 300.000 kupaca. Njihovo radijsko gostovanje kod poznatog voditelja Hauarda Sterna na čuvenom SiriusKSM radiju, zatim slanje više od dva miliona prodajnih kataloga na kućne adrese i postavljanje logo-a firme na Yankee stadionu, bili su zapravo presudni za njihovo dalje poslovanje.

Tokom prvih pet mjeseci 2021. godine, Fair Harbor je zaradio 23 miliona dolara.

Putanja, međutim, nije previše iznenađujuća, jer kategorije kupaćih kostima i održive mode neprestano rastu, a globalno tržište kupaćih kostima, kako se očekuje, do 2025. godine će porasti za 38% na 29 milijardi dolara.

Takođe, očekuje se da će održiva moda porasti za 50% na 9 milijardi dolara do 2025. godine, a pošto se kompanija brata i sestre nalazi na presjeku ovih industrija, Fair Harbor može da računa na ozbiljno tržište.

Džejk i Karolina u međuvremenu udvostručuju svoja ulaganja u tradicionalne maloprodajne prodavnice i marketinške kanale, dok je od pokretanja do danas ova kompanija reciklirala preko 7,5 miliona flašica vode.

Džejk i Karolina kažu: „Ne želimo da se oslanjamo na Instagram ili Facebook. Želimo da imamo više dodirnih tačaka sa kupcima – bilo da je to petogodišnji dječak koji vidi da je na nebu naš veliki transparent kao reklamu ili mama koja je slušala SiriusKSM i našu priču, na putu dok je vodila djecu u školu“

Izvor: Bonitet.com

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.