EIB: EU bi u vještačku inteligenciju i tehnologiju blockchain trebalo da uloži 10 milijardi eura

Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska komisija objavile su studiju o stanju u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain u Evropskoj uniji pod nazivom: „Vjještačka inteligencija, blockchain i budućnost Evrope: Kako nove tehnologije stvaraju prilike za zelenu i digitalnu ekonomiju. Izvještaj pokazuje da Evropska unija zaostaje u razvoju i korišćenju ovih tehnologija, u poređenju sa glavnim globalnim konkurentima. U globalnim kapitalnim ulaganjima u navedene tehnologije učestvuje sa samo 7% godišnje (1,75 milijardi eura), dok je zajedničko učešće Sjedinjenih Američkih Država i Kine 80% (25 milijardi eura godišnje). Procijenjeni investicioni jaz u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain u Evropi mogao bi iznositi i 10 milijardi eura godišnje. Međutim, Evropska unija ima dobru polaznu osnovu jer prednjači u naučnim istraživanjima u oblasti tehnologije i ogromnoj bazi nadarenih digitalnih stručnjaka.

Studija pokazuje da se najveći broj malih i srednjih preduzeća (MSP) u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain nalazi u SAD (2995), na drugom mjestu je Kina (1418), pa Evropska unija (1232). Još jedan značajan igrač je Ujedinjeno Kraljevstvo (495).

U Evropskoj uniji najveći broj preduzeća koji se bavi ovim oblastima nalazi se u Njemačkoj i Austriji, zatim u južnoj Evropi, Francuskoj i u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Cjelokupno poslovno okruženje u EU ima veliki potencijal za konkurisanje Americi i Kini. Zemlje EU imaju specijalizovanije istraživače nego druge zemlje i po pravilu imaju najviše naučnih istraživanja u oblasti tehnologije. Neke države članice ostvaruju odlične rezultate u digitalnom segmentu, što ukazuje na to da je u dobroj poziciji da tehnologije vještačke inteligencije i blockchain efikasno uvede u različite sektore. Evropa takođe ima najveću bazu talentovanih istraživača u oblasti vještačke inteligencije, sa procijenjenih 43.064 (od kojih je 7998 u Ujedinjenom Kraljevstvu), u poređenju sa 28.536 u SAD i 18.232 u Kini.

Onlajn sažetak studije koju je sproveo savetodavni tim EIB za finansiranje inovacija, u bliskoj saradnji sa Generalnim direktoratom CONNECT u okviru programa InnovFin,  možete pročitati ovdje.

Cijelu studiju možete preuzeti https://www.eib.org/en/publications/artificial-intelligence-blockchain-and-the-future-of-europe-report

„Stvarna dodata vrijednost vještačke inteligencije i tehnologije blockchain još nije ostvarena – u industrijskim, poslovnim i javnim aplikacijama. Na tom polju Evropa može sustići konkurenciju pa čak i preuzeti vođstvo”, rekla je potpredsjednica EIB-a Tereza Červinska, koja je odgovorna za investicije EIB u inovacije. „Moramo se pobrinuti da razvoj tih novih tehnologija bude pravilno usmeren i da se poštuju naše evropske vrijednosti. I potrebno je da pojačamo naše zajedničke napore u tom pravcu. Da bismo to postigli, kako pokazuje naša studija, moramo više i brže ulagati, naročito u razvijene start-up kompanije. Zahvaljujući Grupaciji EIB, zemlje EU imaju idealan instrument za podsticanje razvoja rješenja zasnovanih na podacima, unapređenje kvaliteta istraživanja na tržištu i pružanje pomoći u izgradnji zelenijeg, pametnijeg društva, kao i jače Evrope.

„Tehnologije vještačke inteligencije i lanca blokova od ključnog su značaja za podsticanje inovacija, konkurentnosti i održivog privrednog rasta. One pružaju do sada neviđene prilike, kao ključni pokretači digitalne i zelene transformacije. Stoga je od suštinskog značaja povećati investicije kako u razvoj, tako i u usvajanje tih revolucionarnih tehnologija u Evropi,” rekao je Roberto Viola, generalni direktor DG CONNECT, Generalnog direktorata Evropske komisije za komunikacije, mreže, sadržaj i tehnologiju.

Tehnologije vještačke inteligencije i lanca blokova mogle bi da revolucionišu način na koji radimo, putujemo, provodimo slobodno vrijeme i organizujemo naša društva i svakodnevni život. One već danas unapređuju naš svijet: vještačka inteligencija je odigrala ključnu ulogu u ubrzanju razvoja i proizvodnje vakcina protiv kovida-19, dok tehnologija blockchain može da nam pomogne da bolje pratimo i izvještavamo o emisijama gasova koji proizvode efekat staklene bašte, optimizujemo komercijalni transport i stvorimo kvalitetnu zaštitu privatnosti podataka. Dalji razvoj obije tehnologije, u skladu sa načelima etičnosti i održivosti, mogao bi da utaba pravac budućeg razvoja, stvarajući tehnološka rešenja za digitalnu i zelenju transformaciju i zdraviju životnu sredinu.

Geografski raspored malih i srednjih preduzeća u oblasti vještačke inteligencije i tehnologija blockchain, 2020.

Izvor: Podaci preduzeća „Crunchbase”, analiza konsultantske kuće „Oliver Wyman”

Check Also

Hotelijeri zadovoljni postsezonom ukoliko ne bude zatvaranja

Interesovanje i najave turista za septembar i do polovine oktobra postoje, ali je trenutno sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *