Erste prva finansijska institucija koja se pridružila inicijativi Evropske komisije – Obećanje o zelenoj potrošnji

Kao prva finansijska institucija u Evropi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Evropske komisije “Obećanje o zelenoj potrošnji” (European Commission’s Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom ekonomskom oporavku.

Obećanje o zelenoj potrošnji prva je inicijativa u sklopu Nove strategije za potrošače EU i deo je Evropskog sporazuma o klimi. Uz prvih pet kompanija koje su se inicijativi pridružile početkom ove godine, Erste Grupa je među šest kompanija koje učestvuju u pilot projektu ove inicijative.

„Pozdravljam obavezivanje ovih šest kompnija u pogledu konkretnih mjera za veću održivu proizvodnju i potrošnju, osim onoga što je propisano pravom EU. Ta odlučnost da se pojača delovanje u području klime pokazuje napore koje evropski potrošači žele vidjeti. Do sada je jedanaest kompanija već učestvovalo u Zelenom obećanju i radujem se još većem broju u budućnosti“, objašnjava Didier Reynders, komesar Evropske komisije za pravosuđe.

Bankarska grupa se obvezuje na osiguravanje raspoloživosti održivih investicionih proizvoda i pružanje boljih informacija svojim klijentima kako bi bili u mogućnosti da donose utemeljene i održive odluke. Pridruživanje Obećanju o zelenoj potrošnji stavlja dodatan naglasak na ambicije Erste Grupe prema nastavku ulaganja napora u održivije društvo i ekonomiju te označava još jedan važan korak na održivom putu te bankarske grupe. Obveze će se sprovesti kroz Erste Asset Management (EAM), članicu Erste grupe koja upravlja fondovima i portfeljima.

Izvještaji o napretku u izvršavaju obveza Erste Grupe objavljivaće se najmanje na godišnjem nivou na internet stranicama Grupe, kao i u izveštaju o održivosti.

„Djelovanje na području zaštite okoline i klime potrebno nam je odmah. Ovo obećanje stoga je još jedno jasno obvezivanje Erstea na jačanje naših ambicija u pogledu ESG-a kao jednog od naših budućih strateških stubova. Nestrpljivo iščekujemo pridruživanje naporima Komisije koja ulaže u izgradnju novog okvira među sektorima i van postojećih regulatornih zahtjeva. Želimo da budemo aktivan član te zelene tranzicije i vjerujemo da to možemo postići finansijskim proizvodima i uslugama koje pružamo klijentima“, naglasio je predsjednik Uprave Erste Grupe Bernd Spalt.

Izvor: seebiz.eu

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.