Otvoren prvi akvarijum u Crnoj Gori: Turistička atrakcija i naučni poligon u Kotoru

Dodajte komentar

Prvi posjetioci Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijum Boka“ koji je zvanično otvoren za javnost, u organizaciji Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, bili nagrađeni učenici Osnovne škole „ Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora.

Akvarijum, na površini od 300 kvadrata, nalazi se u kotorskoj palati Radoničić, koja je spomenik kulture Crne Gore i ujedno je i sjedište Instituta za biologiju mora.

Rukovodilac “Akvarijuma Boka” dr Mirko Đurović, kazao je da su posjete akvarijumu inaugurisane dolaskom najboljih đaka kotorske škole, kojima je organizovan besplatan edukativni program, kako bi se upoznali sa svim raskošem i bogatstvom živog svijeta Jadrana.

Djeca su u Akvarijumu, u tri međusobno povezane prostorije, mogla da vide morsku floru i faunu Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva.

U jednoj prostoriji posvećenoj Bokokotorskom zalivu dostupan je i touch tank, gdje posjetioci mogla da dodirnu vodu i osjete blizinu organizama u bazenu i nauče više o flori i fauni Boke.

Akvarijum će biti otvoren od srijede do nedjelje, u vremenu od 11.00 do 19.00 sati, po promotivnim cijenama, koje su 50% snižene u odnosu na standardne.

Ponedjeljkom i utorkom „Akvarijum Boka“ će biti zatvoren za javnost. Cijena karte, za odraslu osobu, po promotivnoj cijeni je pet eura, za djecu i tinejdžere (6-18 godina) tri eura, za tročlanu i četvoročlanu porodicu 11 eura.

Ovaj centar sa prvim crnogorskim javnim akvarijumom, dio je uspješno završenog projekta MonteAqua, vrijednog 1,17 miliona eura.

Sredstva za taj projekat su obezbjedili Ambasade Norveške u Beogradu donacijom od 0,75 miliona eura i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore u visini od 0,37 miliona eura.

Iz Instituta za biologiju mora koji je jedina institucija u Crnoj Gori što kombinuje istraživanje i obrazovanje za promociju i praksu efikasnog očuvanja morskih divljih životinja, saopšteno je da će “Akvarijum Boka” biti turistička atrakcija, ali i prilika naučnicima da izvode različite naučne eksperimente “in vivo”, te da prate sve ono što je vrlo teško pratiti u prirodnoj sredini, kao što je rast i razvoj organizama i interakcija među vrstama.

(Vijesti.me)

Foto: Akvarijum Boka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *