Dodajte komentar

Njemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) je saopštio važne vijesti. Kompanije je, naime, sa svojim bivšim čelnicima, uključujući bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna, postigla nagodbu od 288 miliona eura u vezi sa skandalom “dizelgejt”.

Na ime nagodbe, iz VW-ov programa osiguranja od odgovornosti direktora i zvaničnika biće isplaćeno oko 270 miliona eura, a u to je uključeno i poravnanje sa bivšim direktorom Audija Rupertom Štadlerom, prenosi agencija Rojters.

Nagodba još treba da bude odobrena na godišnjoj generalnoj skupštini kompanije 22. jula.

Folksvagen je krajem marta saopštio da će tražiti odštetu od Vinterkorna i Štadlera zbog kršenja dužnosti vođenja brige prema zakonu o akcijama korporacije.

VW je zaključio da je Vinterkorn prekršio svoju dužnost, jer nije u potpunosti i dovoljno brzo razjasnio okolnosti u vezi sa upotrebom nezakonitog softvera u nekim dizelim motorima prodatim na tržištu Sjeverne Amerike između 2009. i 2015. godine.

Kao dio dogovora, Vinterkorn i Štadler platiće 11,2 miliona eura, odnosno 4,1 milion eura.

Bivši član Upravnog odbora Audija Štefan Knirš je pristao da plati milion eura, a bivši član Upravnog odbora Poršea Volfgang Hac 1,5 miliona eura, saopštio je VW.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *