Svjetska banka: Crnogorska ekonomija će ove godine rasti 7,1 odsto, najviše u regionu

Dodajte komentar

Prema najnovijoj prognozi Sjvetske banke, rast globalne ekonomije bi u 2021. godini trebalo da iznosi 5,6%. To bi bio najbrži postrecesijski rast u posljednjih 80 godina.

Efekat ovog rasta više će se osjetiti u bogatijim zemljama gde se veliki broj stanovnika vakcinisao i gdje je privreda počela da se oporavlja. Siromašne države sa nevakcinisanim stanovništvom još uvjek se muče sa velikim brojem zaraženih, pa im je ekonomija još i najmanji problem.

Ovu tvrdnju najbolje ilustruju prognoze ekonomskog rasta bogatih i siromašnih regiona. Primjera radi, američka ekonomija bi trebalo da poraste 6,8% ove godine. I druge razvijene države će bilježiti visoke stope rasta. Jedna od rijetkih zemalja u razvoju koje će takođe bilježiti oštar rast je Kina, čija će privreda rasti 8,5%. Međutim, mimo nje, zemlje u razvoju neće se ove godine proslaviti sa rastom.

Što se ide niže na ovoj listi, odnosno ka zemljama sa najslabijim standardom, to prognoze rasta postaju lošije. U najsiromašnijim državama rast privrede će ove godine biti najsporiji u posljednje dve decenije, ako se izuzme izuzetno turbulentna 2020. godina. On će iznositi samo 2,9%.

Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, za Crnu Goru se za 2021. godinu očekuje rast od 7,1 odsto i to je najveći očekivani rast od zemalja u regionu. Trend rasta će se prama prognozi nastaviti pa se očekuje da će crnogorska ekonomija naredne gosine porasti 4,5 odsto a 2023. godine 3,5 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *