Predstavljen regionalni prekogranični volonterski program ROUTE WB6

Dodajte komentar

U Podgorici je predstavljen Regionalni prekogranični volonterski program ROUTE WB6. Program predstavlja jedinstvenu priliku za mlade zapadnog Balkana da volontiraju širom regiona. Oko 400 mladih iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imalo je priliku čuti na koji način volontirati u regiji, ali i saznati nešto više o konceptu etičkog volontiranja i načinu unapređenja volonterskih politika i legislative.

Mladima će na raspolaganju biti tri prilike- ROUTE MINI, MIDI i MAXI. Kroz ROUTE MINI omogućiti će se volontiranje na regionalnim festivalima i sportskim manifestacijama, u trajanju do sedam dana. Konačan spisak festivala bit ce dostupan do kraja juna na web stranici projekta routewb6.org. ROUTE MIDI bit će posvećen volonterskim aktivnostima u zajednici koje traju i do dvije sedmice, primjerice, volonterskim ljetnim kampovima. Poziv će biti otvoren u junu 2021., a mogu se prijaviti organizacije civilnog društva iz cijele regije koje nude volonterske prilike. ROUTE MAXI nudi priliku mladima da provedu do dva mjeseca volontirajući u nekim od najistaknutijih organizacija civilnog društva u regiji, uključujući i lokalne RYCO kancelarije, kao i partnerske organizacije.

“Već smo primili 300 prijava mladih iz urbanih i ruralnih područja i cijele regije, a osamnaestogodišnja Amina Šabanović, maturantkinja Medrese u Podgorici bit će naša prva regionalna volonterka koja će u avgustu putovati u Sjevernu Makedoniju, na Bitola Open City Festival u organizaciji našeg partnera MKC Bitola. Sve one koji se još uvijek nisu prijavili podsjećamo da će proces prijave biti otvoren tokom cijelog ljeta na https://routewb6.org/join-us.” izjavila je službenica za komunikacije i vidljivost ROUTE WB6 Megi Ruka.

Događaj je otvorio generalni sekretar RYCO Albert Hani, istaknuvši važnost ovog programa kako za oblast volontiranja na Zapadnom Balkanu, tako i za cjelokupnu strategiju RYCO-a. Prisutnima su se obratili i izvršna direktorica SEEYN Mirela Rajković, te direktor programa RYCO Jan Zlatan Kulenović. RYCO i projektni partneri su također predstavili dva dokumenta- Regionalni Etički kodeks i Policy Brief koji će umnogome pomoći u promovisanju volonterskih vrijednosti i priznavanju i uvažavanju volonterskih iskustava širom regije.

Projekat ROUTE WB6 ima za cilj promociju prekograničnog volontiranja kao alata koji će doprinijeti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regiji, kao i jačanju njihovih prosocijalnih i evropskih vrijednosti, dovodeći do pomirenja, stabilnosti i prosperiteta regije. Projekat širom zapadnog Balkana provodi konzorcij koji predvodi Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) u saradnji s Beyond Barriers, Omladinskom mrežom Jugoistočne Evrope, Lensom, Kulturnim centrom mladih Bitola, Asocijacijom za demokratski prosperitet Zid, Mladim istraživačima Srbije te Institutom za razvoj mladih KULT. Projekat podržava norveško Ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Mediabiro.tv

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *