Pandemija iscrpila kreditni potencijal IRF-a

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond (IRF) prošle je godine odobrio više od 260 miliona eura novih kredita za preko 800 klijenata zbog čega je u značajnoj mjeri iscrpljena raspoloživost novca od međunarodnih kreditora i redukovan kreditni potencijal IRF-a za 2021. godinu u kojoj je za pet mjeseci odboreno 45 miliona eura novih kredita.

Iz IRF-a kazali su “Vijestima” da im se zbog toga u ovoj godini pozicija promijenila, a problem je i to što je zbog velike neizvjesnost koja je uzrokovana daljim trajanjem pandemije opreznost potencijalnih investitora kada su u pitanju novi projekti izraženija.

“Od pojave pandemije privrednici se suočavaju sa ozbiljnim izazovima u smislu održavanja likvidnosti preduzeća. Na zahtjev Vlade smo krajem marta prošle godine definisali kreditnu liniju za podršku likvidnosti, namijenjenu privrednicima koji su najviše pogođeni uticajem pandemije. U tom periodu bili smo jedina finansijska institucija koja je imala posebnu kreditnu liniju za ublažavanje posljedica od uticaja krize izazvane pandemijom pa smo bili izložen najvećem pritisku od strane privrednika”, objasnili su iz IRF-a.

Godišnjim planom za ovu godinu koji je Vlada usvojila 11. februara utvrđeno je, kako kažu, da će akcenat biti na finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, čime je stvoren okvir za snažniju podršku tom segmentu, posebno za ciljne grupe pogođene krizom.

“Programi kreditne podrške usvojeni su krajem prvog kvartala (mart), kada smo formalno mogli da počnemo kreditnu aktivnost za ovu godinu. Zaključno sa krajem maja odobreno je ukupno 48,5 miliona eura uključujući i faktoring finansiranje. Nastojaćemo da se prioritetnim sektorima, koji su pretrpjeli najviše posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, obezbijedi održavanje likvidnosti i očuvanje radnih mjesta. Imamo dovoljno novca da možemo nesmetano da finansira sve svoje obaveze prema ino-kreditorima, kao i da se na pravi način odgovori opravdanim zahtjevima privrednih subjekata”, naglasili su iz IRF-a.

Rast nenaplativih kredita

Iz fonda su kazali da će se u ostatku godinu, kao i u prvih pet mjeseci, fokusirati na podršku mikro, malim i srednji preduzećima u cilju poboljšanja likvidnosti crnogorske privrede, s akcentom na finansiranje tekuće likvidnosti, obrtnih sredstava, troškova zarada za zaposlene. “Imajući u vidu da je poljoprivreda jedna od naših strateških grana razvoja, poseban akcenat biće na podršci IPARD projekata, koji se realizuju u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, kao i na podršci početnicima u biznisu, mladim visokoškolcima, ženama preduzetnicama”, naglasili su iz IRF-a.

Podaci Centralne banke (CBCG) su pokazali da su nenaplativi krediti kod IRF-a na kraju marta dostigli 11,17 odsto, dok su u uporednom godišnjem periodu bili 4,41 odsto (14,6 miliona eura)

Iz IRF-a kažu da je rast nekvalitetnih kredita prouzrokovan smanjenjem ekonomske aktivnosti privrednika zbog pandemije, posebno u ugroženim sektorima, što se naročito odrazilo na preduzeća koja su već imala određene slabosti u poslovanju ili nijesu stvorila adekvatnu akumulaciju novca koja bi omogućila amortizovanje efekata pandemije i uredno servisiranje obaveza.

“Dalji rast nekvalitetnih kredita zavisiće od uspješnosti turističke sezone pri čemu smo klijentima omogućili odlaganja kreditnih obaveza kako bi se obezbijedio period oporavka ekonomske aktivnosti za ugrožene subjekte. Naravno da rast nekvalitetnih kredita utiče i na likvidnost i profitabilnost Fonda, ali u mjeri koja ne može ugroziti stabilnost poslovanja ako govorimo o nekim očekivanim rezultatima ljetnje turističke sezone i oporavku ekonomske aktivnosti”, objasnili su iz IRF-a.

Nastojaćemo da se prioritetnim sektorima, koji su pretrpjeli najviše posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, obezbijedi održavanje likvidnosti i očuvanje radnih mjesta. Imamo dovoljno novca da možemo nesmetano da finansiramo sve obaveze prema ino-kreditorima, kao i da odgovorimo opravdanim zahtjevima privrednih subjekata”, kazali su iz IRF-a

Počeli prvu fazu pomoći privredi

Vlada je u posljednjem paketu pomoći najavila da će u okviru prve od četiri faze podrške privredi plasirati sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća 20 miliona eura posredstvom IRF-a. Iz Fonda su kazali da je ovaj novac obezbijeđen.

“Po osnovu Paketa podrške likvidnosti privrede novac smo obezbijedili i opredijelili za tu namjenu. Realizacija ovog projekta je otpočela i već po ovom osnovu imamo odobreno 3,15 miliona kredita, uključujući i IPARD projekte”, kazali su u IRF-u.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *