Air Montenegro dobio međunarodnu oznaku

Dodajte komentar

Nova nacionalna avio-kompanija Air Montenegro dobila je od Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) novu oznaku (ICAO code) i pozivni znak (call sign). Air Montenegro će se u vazduhoplovnim operacijama prepoznavati po svojoj oznaci “MNE”, dok je radijski pozivni znak preko kojeg će posade njegovih aviona komuniciratri sa kontroloom leta i ostalim učesnicima u vazdušnom saobraćaju “MOUNT EAGLE”(planinski orao).

Potvrđeno je to “Vijestima” iz menadžmenta kompanija koja sjutra počinje prve komercijalne letove prema Beogradu.

Iz kompanije su saopštili da se ICAO oznaka poklopila sa međunarodnom skraćenicom za Crnu Goru – MNE, te da je rijedak slučaj da državna kompanija ima oznaku kao i država, dok se sa pozivnim znakom povezuju sa državnim grbom.

Iz kompanije se nadaju da će do kraja ljeta imati i IATA (Međunarodno udruženje avio-kompanija) oznaku za koju su pokrenuli proces dobijanja.

Kompanija je, kažu, sve letačko, kabinsko i tehničko osoblje koja sada imaju preuzela iz bivše nacionalne avio-kompanije Montengro Airlines(MA), te da je 10 pilota i 16 članova kabinske posade za sada dovoljno da opsluži jedan avion koji će na početku biti u upotrebi.

„Najoptimalnije je bilo zapošljavati provjeren i dokazan kadar iz MA čime se očuvao kontinuitet u kvalitetnom stručnom licenciranom osoblju koje je doprinijelo savršenom sigurnosnom rezultatu koji je imala prethodna kompanija“, kazali je portparolka Mina Muković.

Kompanija priprema raspisivanje novih oglasa za zapošljavanje i obuke, jer će se sa ulaskom drugog aviona u saobraćaj u prvoj polovini jula i broj posade povećati na optimalan, dok će broj zaposlenih u tehnici kompanije i broj letačkog osoblja biti direktno srazmjeran samo broju aviona i letova.

Drugi avion bi u saobraćaj sredinom jula mogao biti vraćen u potpunosti ofarban u novi livery Air Montenegra, za razliku od prvog koji nije bio brendiran.

“To je izazov jer nemamo ugovor o saradnji sa tehnikom MA u stečaju što bi nam za neke stvari olakšao povratak aviona u saobraćaj. Poražavajuća je činjenica da na istom aerodromu gdje se nalaze i održavaju naši avioni, nije moguće koristiti alate i sredstva druge avio-kompanije u stečaju“, istakla je Muković.

U kompaniji računaju da bi mogli dobiti i treći avion E195, koji je koristio MA, o kome Vlada pregovara sa brazilskom bankom BNDS. Banka je 2010. godine taj avion prodala MA koji je isplatio najveći dio tog kredita. Za njegovo vraćanja u saobraćaj od momenta kada ga u slučaju uspješnog okončanja pregovora preuzme AM biće potrebno oko tri nedjelje.

Na pitanje kako će obezbijediti tehničku podršku avionima kada pred početak svojih komercijalnih operacija nijesu postigli dogovor sa stečajnom upravom MA o korišćenju hangara, alata i opreme tehničke službe bivše nacionalne avio-kompanije, Muković je kazala da rade na formiranju svoje tehničke službe. Ona je rekla da će biti potpuno opremljeni za održavanje aviona u redovnom saobraćaju jer sada opremaju službu iznajmljivanjem i kupovinom djelova i alata, kao i da su potpisali ugovor sa dvije spoljne organizacije za održavanje aviona iz EU koje su poslale svoje mehaničare i alate u Podgoricu i koji se brinu o ispravnosti i operativnosti naših aviona.

“Obezbjedili smo prostor na aerodromu Podgorica gde je počela izgradnja objekta kontejnerskog tipa gde će se bazirati naša tehnika”, rekla je Muković.

Kompanija je sklopila dva ugovora o održavanju vazduhoplova sa slovačkim kompanijama Consolidated Aerospace Industries i Austrian Airlines Technik-Bratislava.

(Vijesti.me)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *