Startapi koji pružaju usluge dostave hrane ubiraju velike investicije, ovaj sektor jedan od brže rastućih u Evropi

Podstaknuta pandemijom, evropska industrija dostave hrane nastavlja da raste, o čemu svjedoči i interesovanje VC fondova za ovaj sektor. U posljednje vrijeme, mnoštvo evropskih startapa koji pružaju usluge dostave obezbijedilo je višemilionske investicije koje će koristiti da podstaknu rast, širenje na druga tržišta i pružanje novih usluga.

Prošle nedjelje je njemački Flink uzeo 240 miliona dolara, dok je turski Getir podigao 555 miliona dolara novih investicija. Pored njih i startap Gorillas najavio je planove za prodaju akcija kao dio predstojećeg kruga finansiranja vrijednog milijardu dolara koji bi vrijednost startapa mogao da podigne na 6 milijardi dolara. Danas je i mladi nordijski startap Curb, koji posluje u Švedskoj i Danskoj najavio investiciju od 20 miliona eura. Početkom godine je Deliveroo najavio da će udvostručiti svoje poslovanje, a i španski Glovo takođe nastavlja da se širi u ovom regionu.

Trenutno gotovo svaki VC u Evropi pažljivo prati scenu. Creandum, Index, Blossom, Northzone, Cherry, Heartcore i Target Global su među poznatijim fondovima koji investiraju u startape koji pružaju usluge dostave.

Ovakvi startapi nude potrošačima mnoštvo proizvoda, koji se mogu naručiti putem aplikacije i koji često stignu u veoma kratkom roku, nekad i za manje od 15 minuta. Ova roba se skladišti u „mračnim prodavnicama“ — mini-skladištima u centru grada — a isporučuje je flota vozača. Postoje i „mračne kuhinje“ koje posluju samo za potrebe dostave. VC kompanije se nadaju da će iskoristiti potrebu potrošača za pogodnošću koja je najviše došla do izražaja tokom pandemije, zbog čega ovaj sektor nastavlja da raste.

Izvor: Startit

Check Also

Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *