Najskuplje parking mjesto na svijetu prodato za 1,3 miliona dolara

Dodajte komentar
Mount Nicholson

Hong Kong je zvanično postao rekorder u cijenama parking mjesta, ponovo, nakon što je jedno parking mjesto prodato za više od milion dolara.

Parking mjesto u okviru luksuznog kompleksa Mount Nicholson prodato je prije nekoliko nedjelja za 10.2 miliona hongkonških dolara, što je oko 1,3 miliona dolara, prenose lokalni mediji, citirajući anoniman izvor.

Ovo je više nego kada je postavljen prethodni svjetski rekord, što je bilo 2019. godine kada je parking mjesto u okviru jedne poslovne zgrade u finansijskom distriktu Hong Konga plaćeno 979,700 dolara.

Nekretnine u Hong Kongu poznate su po tome da su najskuplje na svetu, pri čemu je prosječna cijena nekretnina i do 20.7 puta veća nego što je bio prosječni prihod po domaćinstvu u ovoj državi 2020, objavljeno je u najnovijem izvještaju Instituta za urbane reforme i Centra za javna pitanja.

Cijene nekretnina ostale su ogromne, uprkos pandemiji i protestima koji su uzdrmali Hong Kong 2019. godine, što je definitivno dovelo do toga da se neke porodice isele odande.

Ipak, cijene parking mjesta neprekidno skaču, što samo naglašava jaz u primanjima azijskog stanovništva. Dok se siromašni muče u takozvanim stanovima-kutijama za cipele, parking mjesta postala su luksuzna dobra koja sebi mogu priuštiti samo najbogatiji stanovnici ovog grada.

Luksuzni kompleks Mount Nicholson, koji se nalazi u okviru ekskluzivnog naselja Victoria Peak, lokacija je na kojoj se nalaze neke od najskupljih stanova i kuća u Hong Kongu. 2017, dva stana u okviru ovog kompleksa prodata su za ukupno 150 miliona dolara, što je više od 170,000 dolara po kvadratu.

Iz kompanije Wheelock Properties, koja se bavi prodajom nekretnina u okviru ovog kompleksa, nisu odgovorili na komentar.

Nije razjašnjeno ko je kupio ovo najskuplje parking mjesto na planeti. Vlasnik mnogih nekretnina, tajkun Edvin Liong rekao je za lokalne novine Ming Pao da je kupio četiri parking mjesta u istom kompleksu, kao i da je svako platio više od milion dolara, ali ovo najskuplje mjesto čak i nije jedno od njih.

“Naravno da su skupa, ali nisam imao izbora”, rekao je ovaj 69-ogodišnji milijarder za ovaj list. “Nema šanse”, rekao je on, da bilo koji vlasnik stana od skoro 400 kvadrata posjeduje samo jedan automobil.

Izvor: VICE

Foto: Wheelock Properties

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *