Država i prehrambeni lanci da pomognu domaćim proizvođačima

Dodajte komentar

“Sezona počinje, a situacija sa pandemijom virusa COVID-19 je sve bolja i izvjesno je da će biti znatno veći broj turista nego prošle godine. Zbog toga moramo ponovo apelovati na predstavnike prehrambene maloprodaje širom Crne Gore, a pogotovo na najveće, da budu solidarni i da pomognu domaćem proizvođaču da prebrodi što lakše težak period koji traje gotovo godinu i po dana”, saopštio je danas član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA Miodrag Đuranović.

Prema njegovim riječima, stanje je teško u svim proizvodnim granama, a inputi su svi značajno skočili u nabavci.

“Svjedočimo tome da su pogotovo stočari u bezizlaznoj situaciji i da samo zajednička reakcija nadležnih organa, u vidu subvencija za stočnu hranu (čije su cijene znatno skočile) i maloprodaja mogu dati rezultat i spasiti nemali broj porodica koje žive od te djelatnosti. Naredna četiri mjeseca su presudna za preživljavanje mnogih domaćih proizvođača, zato se zajedničkim snagama izborimo za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, kao i ostanak novca u Crnoj Gori i znatno veći prihod od raznih vrsta poreza”, navodi Đuranović.

On ističe da sve to ne možemo očekivati ukoliko ne opstanu domaće firme ili ako posluju sa gubitkom.

“Apelujemo još jednom na sve markete, a pogotovo sistemske, da imaju sluha i domaćim proizvođačima ponude znatno više prostora na policama, da voblerima označe domaće proizvode, kao i da se odreknu dijela marze i da stave na akciju te iste domaće artikle i daju svoj doprinos u spašavanju domaćeg proizvođača. Oni neće ispaštati, a učiniće veliku uslugu cjelokupnoj domaćoj privredi. Budimo solidarni, zbog zajedničkog boljitka, jer samo sa jakim domaćim proizvođačima možemo biti i snažna država. Solidarnost mora biti naša odlika u ovim teškim vremenima”, zaključio je Đuranović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *