Prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji počinje proizvodnju

Statkraft, najveći evropski generator obnovljive energije, u saradnji s norveškim dobavljačem Ocean Sun započeo je komercijalne operacije u prvoj jedinici svog plutajućeg solarnog projekta u Albaniji, dodatno dporinoseći uvećanju obnovljivih izvora energije u zemlji.

Projekt je postavljen na rezervoaru Banja u Albaniji, gdje Statkraft upravlja svojom hidroelektranom Banja od 72 megavata. Nakon uspješnog završetka prve plutajuće solarne jedinice i priključka na mrežu, elektrana sada proizvodi obnovljivu energiju i ubrizgava energiju u albansku nacionalnu električnu mrežu.

Plutajuća solarna energija uključuje instaliranje solarnih panela na plutajuće strukture na vodenom tijelu, poput jezera, fjorda ili okeana, ili na hidroelektrani. Svaka se jedinica sastoji od plutajućeg prstena i tanke membrane. U kombinaciji s hlađenjem ploča ispod vode, upravo ova membrana i velika površina čine ovaj koncept jedinstvenim. Tehnologiju je razvio Ocean Sun, a iako je membrana debela samo nekoliko milimetara, lako može izdržati težinu solarnih panela i osoblja koje obavlja zadatke ugradnje ili održavanja.

Prva jedinica, koja se sastoji od 1536 solarnih panela, ima instalirani kapacitet od 0,5 MWp i pokriva gotovo 4.000 kvadratnih metara. Uz to, na zemlju je postavljeno 160 jednakih ploča za upoređivanje i dokumentiranje učinka hlađenja na plutajuće ploče.

Očekuje se da će se druga faza projekta nastaviti tokom druge polovine 2021. godine, pri čemu će biti isntalirane dodatne tri plutajuće jedinice, s kombinovanim dodatnim kapacitetom od 1,5 MWp.

Check Also

Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *