Fukujama: Kina ima strateške ciljeve na Balkanu

Frensis Fukujama, profesor Univerziteta Stendford, misli da Kina nije motivisana samo ekonomskim razlozima, već i spoljnopolitičkim i strateškim ciljevima kada ulazi u projekte na Balkanu.

“Ovo je dio procesa 17+1, gdje je Peking osjetio da je to način da ostvari uticaj u državi članici NATO koja nastoji da se približi Evropi. Zbog toga je Kina bila voljna da uđe u projekat koji nije imao ekonomsko opravdanje i, nažalost, u tome su imali lokalnog partnera, gospodina Đukanovića koji je pristao na te uslove”, rekao je Fukujama u intervjuu za RSE.

On je kritikovao EU zbog sklapanja investicionog sporazuma sa Kinom, čiju je ratifikaciju Evropski parliament stavio na čekanje.

“Mislim da raste mogućnost sukoba sa Kinom i to je nešto što moramo imati u vidu – zvali to Hladnim ratom ili ne”, kaže Fukujama, autor knjige ‘Kraj istorije i poslednji čovek’. Kina predstavlja formu totalitarne vlade koja je svake godine sve gora otkako je Si Đinping postao predsjednik 2013. Stoga će, kako vrijeme bude prolazilo, biti neizbježan sukob ne samo vrijednosti već i geopolitičkih interesa“, ističe Fukujama.

Check Also

Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *