Bivši direktor Volkswagena pristao na nagodbu zbog afere Dieselgate

Dodajte komentar

Bivši prvi čovjek Volkswagena Martin Winterkorn navodno je postigao nagodbu u parnici zbog nemara u tzv. aferi Dieselgate kada je izašlo na vidjelo da je kompanija varala na testovima emisija svojih vozila.

Dogovoreni iznos još nije poznat, ali prema nekim njemačkim medijima procjenjuje se na oko 11 miliona eura.

Glavne tačke sporazuma postignute su u subotu na sastanku Winterkorna s članovima nadzornog odbora, rekao je danas portparol Volkswagena. Ostali detalji kompanije još nisu objavljeni, ali su najavljeni za “narednih nekoliko dana”, javlja francuska novinska agencija AFP.

2015. godine Winterkorn je bio prisiljen da podnese ostavku zbog izbijanja afere koja je ozbiljno narušila ugled grupe. Izaslo je na vidjelo da Volkswagenova vozila s posebnim softverom nadmudruju testove prilikom mjerenja izduvnih gasova i da zapravo emituju mnogo više ugljen-dioksida tokom vožnje u zrak nego što je deklarisano.

Ukupno je oko 11 miliona Volkswagenovih vozila bilo pogođeno širom svijeta, a kompanija je već morala ozbiljno otvoriti novčanik kako bi isplatila odštetu kupcima. Mnogo je tužbi još u toku. Ukupno je afera kompaniju već koštala oko 32 milijarde eura, navodi AFP.

(SEEbiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *