Američke kompanije povećavaju plate kako bi privukle i zadržale zaposlene

Američko tržište rada u maju je doživjelo veliki oporavak, sa 559.000 pozicija vraćenih u ekonomiju. Bio je to drugi značajan promašaj u očekivanjima analitičara, nakon velikog razočarenja u aprilu. Ekonomisti su predviđali 650.000 novih radnih mjesta u maju.

Stopa nezaposlenosti pala je na 5,8 posto, izvijestio je Zavod za statistiku rada. Ovo je najniža stopa nezaposlenosti od marta 2020. godine, kada je iznosila 4,4 posto, a puni učinak blokade pandemije još se nije dogodio. Ipak, Amerika i dalje ima 7,6 miliona manje radnih mjesta u odnosu na februar 2020. godine.

Stopa učešća radne snage u maju je iznosila 61,6 posto, što pokazuje da je stopa nezaposlenosti opala. To je veliko poboljšanje u odnosu na revidiranih 278.000 radnih mjesta dodanih u aprilu.

Najveći broj poslova dogodio se u industriji razonode i ugostiteljstva s vraćenih 292.000 radnih mjesta, uglavnom u restoranima i barovima. Kako se stvari vraćaju u normalu, s nepandemijskim potrebama u zdravstvenoj zaštiti i većim brojem školovanja, sektor zdravstva i obrazovanja takođe su otvorili nova radna mjesta. Poslovi u građevinarstvu i maloprodaji su smanjeni, prenosi Klix.

Iako milioni ljudi ostaju nezaposleni ili su morali napustiti radno mjesto, preduzeća se žale na nedostatak radnika. Kompanije povećavaju plate kako bi privukle i zadržale zaposlene. U međuvremenu, razne države najavile su da će ukinuti proširenu naknadu za nezaposlene iz doba pandemije prije službenog isteka u septembru. Hoće li to podstaći skok broja kandidata za posao ostaje da se vidi.

Kritičari povećane pomoći za nezaposlene kažu da su veće isplate držale ljude u kućama, ali pandemija još nije gotova i radnici i dalje uravnotežuju rizike po zdravlje i izloženost, kao i brigu o djeci, s povratkom na posao.

Velike su nade da će puni povratak u regularno školovanje u septembru omogućiti onima koji ostaju kod kuće, kako bi se čuvali, da se vrate na tržište rada.

(Biznis.ba)

Check Also

“Povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto ako se usvoji zakon o budžetu”

Predstavnici Ministarstava održali su pres konferenciju povodom povećanja zarada u zdravstvu. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *