Prvi električni Ford na Volkswagenovoj platformi

Dodajte komentar

Ford je odavno najavio da će elektrifikovati cijeli brend i da od 2030. više neće prodavati modele s konvencionalnim pogonom u Evropi.
Odabrali su Volkswagen za partnera u tom procesu, pa će svoje platforme koristiti za buduće modele. Jedan od prvih plodova saradnje dvije kompanije je električni crossover prilično američkog stila.

Mlađi brat vrlo uspješnog električnog crossovera Ford Mustang Mach-E biće kombinacija njemačke tehnologije i dizajna popularnih preko “bare”, što je najvidljivije na LED farovima prvog Forda na VW platformi, koji stiže sljedeći godina.

Prema Autocaru, novi kompaktni e-crossover biće namijenjen europskom tržištu, a izrađivaće se u njemačkoj fabrici u Kelnu. Plan je proizvesti je prije Fieste.

Budući da će novi Ford koristiti VW ID.4 tehnologiju umjesto manjeg ID.3, to znači da će ponuditi i veći izbor što se tiče baterija i snage. Tako će doći s pogonom na prednje točkove ili e-4 × 4, snage od 150 do nešto više od 200 KS, dok bi najsnažnija verzija mogla imati 300 KS i nositi oznaku GT. Baterija od 52 kWh pružiće domet od 350 km, a snažnija od 77 kWh do 500 km.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *