Multinacionale kompanije moraće da otkriju iznos poreza koji plaćaju u svakoj državi ćlanici EU

Dodajte komentar

Evropski parlament, Komisija i predstavnici portugalskog predsjedništva Vijeće postigli su privremeni dogovor o poreskoj transparentnosti za multinacionalne kompanije.

Prema novim pravilima, multinacionalne kompanije moraće otkriti iznos poreza koji plaćaju u svakoj državi članici EU-a. Informacije bi takođe trebale biti dostupne na internetu.

Nova pravila trebala bi omogućiti poreskim tijelima i javnosti veći uvid u to gdje i na šta tačno se plaća porez.

Ova poreska politika usmjerena je multinacionalne kompanije i njihove podružnice s godišnjim prihodom većim od 750 miliona eura, a među kojima su i velike tehnološke kompanije poput Amazona, Googlea, Facebooka i Applea. Te korporacije moraće prijaviti dobit, porez i broj zaposlenih u zemljama EU-a i u zemljama koje su na evropskoj listi „nekooperativnih jurisdikcija“.

U januaru 2021. Parlament se složio da su 6 od 20 najvećih poreskih oaza zemlje EU-a, a dva od prvih pet mjesta zauzele su države članice. Takođe, studija Gabriela Zucmana, iz Tax Observatory, zaključuje da se oko 80% dobiti koja se prebacuje u EU, ustvari prebacuje u poreske oaze EU-a.

Jedno od najtežih pitanja za pregovarače bilo je potpuno raščlanjivanje izvještaja po zemljama.

Naime, podaci o porezu plaćenom u zemljama izvan EU-a, koje nisu na crnoj listi poreskih oaza, davaće se samo u zbirnom obliku, i to zato što vlade članica EU-a nisu željele da pristanu na detaljnije podatatke po zemljama.

Izvor: Novac.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *