Spajić pozvao advokate na sastanak

Dodajte komentar

Desetog dana štrajka advokata stigao je poziv od Ministarstva finansija za sastanak iduće srijede, 9. juna. Kažu da su otvoreni za razgovor u vezi primjene elektronske fiskalizacije, kako bi se našlo rješenje za prevazilaženje krize.

-Nakon što su predstavnici Advokatske komore 19. maja samovoljno napustili razgovore, predstavnici Ministarstva finansija i socijalnogstaranja su više puta javno pozivali predstavnike Komore na saradnju i nastavak razgovora da bi se došlo do rješenja za primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kao i za deblokadu pravosudnog sistema u korist svih građana, navodi se u saopštenju MFSS, kojem je na čelu Milojko Spajić.

SASTANAK

Tvrde da, do sada, niko od predstavnika AKCG nije zvanično tražio sastanak sa bilo kim iz izvršne vlasti, niti se odazivao ovim pozivima. Ukazuju da su Vlada, MFSS i Uprava prihoda i carina posvetili posebnu pažnju primjeni elektronske fiskalizacije, da je taj proces transparentno vođen od 2018. godine, te daje uvijek bilo prostora za sugestije u vezi primjene na određenu profesiju. U saopštenju se navodi da su im se predstavnici AKCG obratili neposredno pred početak obavezne fiskalizacije tražeći izuzeće iz zakona, najavljujući obustavu rada i pružanja pravne pomoći ukoliko se njihovom zahtjevu ne udovolji. Navode da su tokom više sastanaka odgovarali na sva pitanja advokatima u vezi primjene tehnoloških rješenja i pozivali ih da im predstave specifičnosti njihove djelatnosti i testiraju sistem kako bi zajedničkom analizom ukazali na eventualne nedostatke. Ipak, kako navode, to još nijesu uradili.

-Imajući u vidu dobrobit građana Crne Gore, Vlada još jednom poziva predstavnike AKCG na razgovore u kojima ćemo zajednički otkloniti sve prepreke i poteškoće koje se javljaju u fiskalizaciji advokatske djelatnosti, uvažavajući sve njene specifičnosti, zaključuje se u saopštenju MFSS.

APEL

Poziv Ministarstva uslijedio je nakon apela nevladinog sektora da se uspostavi dijalog kako bi se spriječilo dalje nanošenje štete društvu i omogućio pristup pravdi. Trinaest nevladinih udruženja je podsjetilo da su zbog obustave rada advokata ugrožena prava građana, a posebno ranjivih grupa djece, žrtava nasilja, lica sa invaliditetom i primaoca materijalne pomoći. Osim toga, osumnjičenima za krivična djela ne može se odrediti pritvor bez branioca.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *