M

Imovina u uvali Valdanos vraća se bivšim vlasnicima

Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja uvale Valdanos biće usvojen, jer će ga podržati poslanici parlamentarne većine.

Njegovim usvajanjem ispravila bi se višedecenijska nepravda, koja je načinjena prema bivšim vlasnicima maslinjaka na ovom području.

To je saopštio na današnjem pretresu ovog zakona u Skupštini Crne Gore poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu, koji je i njegov predlagač.

Nimanbegu se zahvalio poslanicima što će podržati zakon i kazao da je planskom dokumentacijom definisano da u Valdanosu neće biti dozvoljena gradnja bez dozvola lokalnih zajednica, što je bila zabrinutost jednog dijela poslanika, te da će Valdanos ostati zelena površina.

Nimanbegu je kazao da je ljepota uvale Valdanos, u kojoj se nalaze maslinjaci, podstakla vojsku Jugoslavije da 1978 godine ekproprijatiše područje površine 643 hiljade kvadratnih metara, koje je tada sadržalo 17.825 stabala maslina, i oduzme od vlasnika njihov posjed.

“Ukupno 204 porodice su imale tada vlasništvo nad ovom dijelu maslinijade i samo 16 vlasnika nije tada prihvatilo pogodbu. Ubjeđivanje bivših vlasnika se vodilo na način da su odvođeni u policijsku stanicu da bi oni prihvatili da se na tom području izgradi vojna baza. Ona nikad nije izgrađena, izgrađeno je odmaralište, koje danas ne postoji. Na tom mjestu sada je sve zapušteno, maslinjaci su neprohodni i po eleboratu može se vidjeti da je to sada sve uništeno”, rekao je Nimanbegu u svom obrazloženju podnošenja ovog zakona.

Zakonom je predviđeno, kako je naveo Nimanbegu, da bivši vlasnici ili nasljednici ove imovine imaju rok od tri godine da Upravi za imovine podnesu zahtjev za povratak zemljišta.

“Nakon podnošenjq tog zahtjeva Uprava ima vremenski rok od šest mjeseci da odgovori i prihvati ovaj zahtjev. Time će bivši vlasnici opet ući u posjed”, naveo je on.

Nibanbegu je kazao da ako zemljište i masline propadaju, država mora preuzeti odgovornost da se ono vrati bivšim vlasnicima.

“Elaboratom o procjeni stanju o maslina u Valdanos procijenjeno da ukoliko bi se masline vratile u funkcionalno stanje njihova vrijednost bi bila 1,67 miliona eura, za šta bi trebalo sedam godina. U rodno stanje ih najbolje mogu vratiti njihovi bivši vlasnici”, naveo je Nimanbegu.

Poslanica iz koalicije Mir je naša nacija Zdenka Popović je kazala da su 30. avgusta stvoreni uslovi da se isprave mnoge nepravde, posebno one koje se odnose na građane kojima je nepravedno oduzeta imovina u nekim prethodnim periodima.

Ona je kazala da će u ime kluba Demokrata i Demosa podržati ovaj zakon, te da je Valdanos dragulj Jadranskog mora.

“Sada su se stekli uslovi da se ta imovina vrati građanima Ulcinja. Pravo na povraćaj oduzete imovine pripada svima. DPS je 30 godina izbjegavao da vrati privatnu imovinu građanima”, navela je ona.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković vjeruje da će njegova partija podržati ovaj zakon, ali kako je naveo, nisu se u poslaničkom klubu dogovorili o definitivnoj odluci.

On je dodao da se se mora voditi računa o državnim interesima

“Razumijem u potpunosti ljude kojima je oduzeta imovina u uvali Valdanos, ali se postavlja pitanje da li se može vratiti ono što je otkupljeno, imovina je tamo otkupljena i plaćena. Ja mislim da ovaj Zakon nema utemeljena da vrati nešto što je već kupljeno, možda bi bolje bilo da se pokloni, jer nije privedeno namjeni za ono za šta je otkupljeno”, rekao je Joković.

On je naveo primjere eksproprisanih imovina mnogih fabrike.

“One su kupovane za jedan euro, a ti novi tajkuni se krčili tu zemlju kojima je ona neopravedno oduzeta i prodavali je dalje. Postavlja se niz pravnih pitanja u vezi ovog zakona”, naveo je on.

Joković je dodao da je u potpunosti za to da se imovina u Valdanosu vrati prethodnim vlasnicima ukoliko bi ona ostala zelena površina.

“Ukoliko bi se tamo gradili hoteli, vile, postavlja se pitanja ko onda štiti državu”, naveo je Joković.

Poslanik URE Miloš Konatar kazao je da je ovo veliki dan za sve građane Ulcinja i da će njegova patija glasati za usvajanje ovog zakona.

“Usvajanjem ovakvog predloga zakona kojima se ispravlja nepravda kada su u pitanju vlasnici maslina i zemljišta u uvali Valdanos jeste ostvarenje napora građanskog pokreta URA svih ovih godina. Mi smo se godinama borili da se u području Valdanos spriječe bilo kakvi poduhvati, kako bi danas bilo moguće vratiti zemlju prvobitnim vlasnicima”, naveo je Konatar.

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović kazao je da se danas ispravlja velika greška, ali da ljudi ne mogu biti srećni, jer su na pravdu čekali više 40 godina, a svoju imovinu će zateći u lošem stanju.

“Moj strah je da tajkuni već sad mjerkaju i razgovaraju sa pojedinim vlasnicima tog zemljišta. Strah me je da ta količina novca neće moći da izdrži njihove kućne potrebe, čime bi došli u situaciji da cvjeta divlja gradnja. To bi bio najveći udarac ovom zakonu koji donosimo… Ne dozvolimo da od Valdanosa napravimo Zavalu”, rekao je Đurović i dodao da će podržati ovaj zakon.

Izvor: Vijesti.me

Foto: Valdanos.org

Check Also

Japan poziva mlade da više piju kako bi napunili državni budžet

Mladi u Japanu ne piju mnogo, ali se vlasti nadaju da će nova kampanja to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.