Banke u BiH se vraćaju starim nivoima profitabilnosti

Dodajte komentar
Centralna banka BiH

Nakon pada u prošloj godini od gotovo 40 posto, banke u Bosni i Hercegovini na početku ove godine vraćaju se starim nivoima profitabilnosti.

U prvom kvartalu ove godine, kako izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Centralne banke BiH, 23 komercijalne banke u BiH su ostvarile su profit od 110,5 miliona KM, što je bolji rezultat nego godinu ranije kada je dobit iznosila 95,3 miliona KM, ali i nešto slabije nego u istom kvartalu 2019. godine kada je zarada bila 116,4 miliona KM.

Oporavak banakrskog sektora vidljiv je i kroz ukupan prihod koji je narastao na 363,0 miliona KM, nakon što je u prvom kvartalu 2020. iznosio 355,6 miliona KM.
Prihod je istovremeno veći nego što je bio u prvom kvartalu 2019. kada je iznosio 349,2 miliona KM.

Statistika pokazuje da je zahvaljujući oporavku ekonomskih aktivnosti u prvom kvartalu 2021. godine došlo do blagog oporavka kreditiranja. Ukupni krediti zabilježili su rast od 0,6 posto, dok su depoziti imali rast od 1,6 posto, ali je to daleko manje od stopa koje su bilježene u pretkriznom periodu.

Ukupnim prihodima banaka još uvijek najviše doprinose prihodi od kamata koji, međutim i dalje bilježe trend smanjenja: u prvom kvartalu pali su na iznos od 198,8 miliona KM, sa 202,3 miliona godinu ranije.

Nakvalitetna aktiva pala je na iznos od 1,30 mlrd KM, a rezervisanja za nekvalitetnu aktivu takođe imaju trend smanjenja i iznosila su na kraju prvog kvartala 1,03 mlrd KM.

Nekvalitetni krediti na kraju prvog kvartala iznose 1,25 mlrd KM ili 6 posto i takođe bilježe trend pada, uz napomenu da su na snazi moratoriji, te realna slika kredita koji kasne u otplati duže od 90 dana još nije vidljiva.

Osnovi kapital banaka bilježi blagi porast, na 3,52 mlrd KM, dok regulatorni kapital iznosi 3,71 mlrd KM i nepromijenjen je u odnosu na kraj 2020. godine.

Pokazatelji profitabilnosti banaka poboljšali su se početkom godine pa povrat na prosječni kapital iznosi 10,9 posto nakon što je u četvrtom kvartalu prošle godine pao na 6,0 posto.

Povrat na prosječnu aktivu je 1,4 posto a na kraju prošle godine bio je 0,8 posto.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *