Za direktora Aerodroma 14 kandidata iz Crne Gore i regiona

Kandidati za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) su Vukadin Stojanović, Boris Mihailović, Biljana Jovanović, Ljube Stamenkovski, Radoje Karadžić, Nikola Jončić, Milenko Bijelić, Dejan Marković, Radovan Marić, Mihailo Matković, Vladan Drašković, Tonči Peović, Predrag Popović i Goran Jandreoski, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih kompaniji.

Konkurs za izvršnog direktora koji je objavljen 5. maja formalno je zaključen prošlog utorka do kada su mogle da se dostavljaju prijave poštom.

Komisija za izbor izvršnog direktora ACG u ponedjeljak je trebalo da obavi intervjue sa kandidatima koji su ušli u uži izbor i nakon toga da se donese odluka o toj funkciji.

„Odluka će biti donijeta u najskorije vrijeme, o čemu će javnost biti pravovremeno informisana”, saopštili su tada iz ACG

Iz državne kompanije rečeno je da većina kandidata posjeduje “zavidno iskustvo u vazdušnom saobraćaju”, ekonomiji i menadžmentu, te da je oglas izazvao veliko interesovanje u zemlji i inostranstvu. Pravo prijavljivanja na konkurs imali su i državljani drugih država u skladu sa zakonom.

Peović je član upravnog odbora Aerodroma u Zagrebu. Bio je dugogodišnji direktor Aerodroma Dubrovnik i Aerodroma Zagreb, a trenutno je prvi čovjek aerodroma na Braču. Kao konsultant bio je angažovan na više aerodroma među kojima su Moskva-Šeremetjevo u Rusiji, Burgas i Varna u Bugarskoj, Kigali u Ruandi i Kukes u Albaniji, inspektor je zaštite vazdušnog saobraćaja ispred Svjetske vazduhoplovne organizacije ICAO, ima zavidnu međunarodnu karijeru u oblasti upravljanja aerodromima, a i predavač je u obrazovanju menadžera vazdušnih luka po programu ICAO i Međunarodne asocijacije aerodroma ACI.

Peović je za “Vijesti” u novembru 2007. godine izjavio da će Hrvatska najvjerovatnije tražiti suvlasništvo u crnogorskim aerodromima kao odštetu za pljačku opreme s aerodroma Ćilipi tokom Domovinskog rata. Peović je rekao kako je jasno da Hrvatska ne može očekivati odštetu u novcu, ali i naglasio kako “ne dolazi u obzir ni povrat danas već zastarjele opreme”.

On je dobrovoljac Domovinskog rata od jula 1991. godine, nosilac Spomenice domovinskog rata i Ordena hrvatskog trolista.

U njegovoj biografiji piše i da je preuzeo mjesto direktora aerodroma u Dubrovniku 1992. nakon ratnog pustošenja.

Među strancima koji su se javili je i Jandreoski u čijoj se biografiji navodi da je na poziciji tehničkog koordinatora aerodroma TAV u Skoplju, a bio je na poziciji generalnog direktora Uprave za civilno vazduhoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije. Prema podacima iz biografije Jandreoski je diplomirani inženjer elektronike, a ima diplomu iz menadžementa civilnog vazduhoplovstva u Singapuru, kao i diplomu iz vazduhoplovstva MBA Aviation Graduate na Univerzitetu Dunav Krems.

Stamenkovski, kako se navodi na njegovo profilu na Linkendinu je ekspert u firmi M-NAV koja se bavi pružanjem usluga vazdušne navigacije.

Jončić je magistrirao na Fakultetu za saobraćaj u Beogradu. Bio je jedan od menadžera aerodroma u Nišu, a radio je na različitim menadžerskim pozicijama u Katar Airvejs, Air Serbia i Etihad Airvejs.

Stojanović je bivši komercijalni direktor bivšeg nacionalnog avio-prevoznika Montengro Airlines, a Marić koji je po profesiji vojni pilot bio je direktor tivatskog Aerodroma. Odbor direktora ACG je smijenio Marića ove sedmice sa te pozicije, potvrđeno je “Vijestima” iz dva izvora bliska ovoj kompaniji.

Oglasom za izvršnog direktora navedeno je da kandidat treba da ima VII-1 stepen stručne spreme, najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja, da posjeduje iskustvo iz oblasti vazdušnog saobraćaja, ekonomije ili poslovnog upravljanja i da posjeduje visoke etičke standarde i integritet.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora trenutno je član Odbora direktora Ognjen Jovović. On je na to mjesto izabran nakon što je Ana Lončarević podnijela ostavku na istu poziciju. Bivši izvršni direktor Danilo Orlandić smijenjen je 8. aprila.

Odbor direktora Aerodroma smijenio je Radovana Marića, koji je jedan od kandidata za izvršnog direktora sa mjesta direktora Aerodroma u Tivtu

Raspisan oglas za zamjenika izvršnog direktora

Aerodromi su juče raspisali oglas za zamjenika izvršnog direktora u kome se navodi da kandidat mora imati VII stepen stručne spreme, najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja o čemu mora dostaviti dokaze, te znanje engleskog jezika…

Rok za podnošenje prijava je pet dana od dana objavljivanja oglasa.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *