Nestašica sirovina trese autoindustriju, Tesla već peti put diže cijene

Dodajte komentar

Zbog globalnih poremećaja u lancu snabdijevanja u autoindustriji cijene nekih Teslinih modela rastu, napisao je na svom Twitter nalogu Elon Mask, kao odgovor na korisnika Tvitera koji je rekao da mu se ne sviđa povećavanje cijena vozila.

“Cijene rastu usljed velikog pritiska u lancu snabdijevanja cijelom industrijom. Pogotovo sirovine”, kazao je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a.

Naime, Tesla je nedavno povećao cijene svojih modela 3 i modela Y, što je bilo peto poskupljenje modela u nekoliko mjeseci.

Zbog pandemije Covid-19 globalnu automobilsku industriju teško su pogodili problem u lancu snabdijevanja, posebno nedostatak čipova, a očekuje se da će nestašica poluprovodnika globalnu autoindustriju koštati 110 milijardi dolara u ovoj godini.

Proizvođači automobila, uključujući Ford i GM, smanjili su svoja očekivanja o zaradi za milijarde dolara.

Ni kompanija Tesla nije ostala imuna na uticaje nestašice, te je Mask početkom maja istakao kako problemi u lancu snabdijevanja uzrokuju “sulude poteškoće”, a nedostatak čipova uticao je i na njihove proizvodne ciljeve.

Mask je nedavno objavio da je datum isporuke Teslinog modela S Plaid, najbržeg njihovog automobila, pomjeren na 10. juni.

Tesla je sada u pregovorima da unaprijed plati zalihe čipova, izvijestio je Financial Times.

Mask je takođe pokazao interes za vertikalnu integraciju. Prošle godine kompanija je otkrila planove za proizvodnju sopstvenih baterijskih ćelija, a čak je kupila i zemljište u Nevadi za eksploataciju litijum baterija.

Izvor: Klix

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *