Koliko je svjetskog novca ukupno u bitcoinu?

Dodajte komentar

Proteklih nedjelja bitcoin je većinom pod pritiskom prodavaca iako mu se cijena proteklih dana donekle stabilizovala. Poznati investicioni portal Investopedia pokušao je da pokaže koliko je novca investirano u bitcoin.

Prvo ćemo izračunati ukupnu vrijednost bitcoina jer to je najlakše. Prema podacima CoinMarketCapa, vrijednost svih bitcoina na svijetu iznosila je 653 milijarde dolara na dan 30. maja 2021. Poređenja radi, Forbes je neto vrijednost Amazona procijenio na 177 milijardi dolara. To čini tržišnu kapitaliuzaciju bitcoina gotovo četiri puta većom od Bezosove kompanije.

Da bismo stekli uvid u to koliko se svjetskog novca nalazi u bitcoinima, moramo odrediti ukupan iznos novca. Ispostavilo se da ovo nije najlakše odgovoriti. Takav proračun mogao bi uzeti u obzir desetine kategorija bogatstva, uključujući novčanice, plemenite metale, račune na tržištu novca i dug. Money Project pokušao je izračunati ukupan iznos globalne cirkulacije novca u maju 2020. godine i procijenio je oko 35,2 biliona američkih dolara.

To znači da bitcoin čini oko 1,8% procijenjene vrijednosti sveukupnog novca iz izvještaja The Money Project.

Kako bitcoin stoji u poređenju sa zlatom? Napokon, dio ljudi i dalje zlato smatra pravim novcem. To je zasigurno zlatni standard s kojim se moraju uspoređivati druge valute. Počinjemo s podacima Svjetskog savjeta za zlato. Procijenili su da je do kraja 2019. godine ukupno kroz istoriju iskopano oko 197.576 tona zlata. Prosječno se godišnje iskopa oko 2.500 tona, tako da možemo sigurno procijeniti oko 200.000 tona zlata koje je postojalo na kraju 2020. godine. Cijena zlata po unci bila je 1.913,4 dolara. Dakle, ukupnu vrijednost zlata možemo procijeniti kao: 200.000 tona zlata x 32.150,7 unci po toni x 1.913 dolara po unci = 12,3 biliona dolara.

Prevedeno, ukupno je vrijednost svih bitcoina iznosila samo oko 5,3% vrijednosti ukupne količine zlata.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *