Elektronska fiskalizacija: Poreska će malo sačekati, pa kreću sa kontrolama

Dodajte komentar

Očekivani benefiti elektronske fiskalizacije računa koja je započeta juče su smanjenje sive ekonomije, bolja naplata poreza, efikasnije upravljanje poreskim kontrolama, postepeno smanjenje poreske administracije, unapređenje poslovnog ambijenta i uvođenje veće discipline na tržište rada, navedeno je “Vijestima” iz Uprave javnih prihoda i carina.

Oni su naveli da će imati razumijevanje za one obveznike koji iz objektivnih tehničkih razloga nisu juče završili proces fiskalizacije koji je počeo 1. juna, ali da će uslijediti inspekcijske kontrole i primjena mjera i kazni predviđenih za nepoštovanje zakona.

“U ovom momentu preko 12 hiljada obveznika fiskalizacije izvršilo je registraciju na sistem elektronske fiskalizacije putem Samouslužnog elektronskog portala (SEP), a putem sistema elektronske fiskalizacije do sada je evidentirano je 9.852.036 računa, na kojima je prijavljen ukupni promet u iznosu od 238.772.787,66 eura, od čega je iznos PDV-a 35.618.737,78 eura.

Imajući u vidu da je Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji je u primjeni još od 1. januara 2021. godine, predvidio rok do 1. juna u kojem svi obveznici fiskalizacije treba da pređu na novi sistem evidentiranja prometa, broj obveznika na sistemu povećava se svakog momenta”, saopštili su iz Uprave.

Oni navode da je uprkos ostavljenom roku od pet mjeseci, veliki broj obveznika relativno kasno počeo sa pripremama za fiskalizaciju.

“Zbog toga se certifikaciona tijela i proizvođači programskih rješenja suočavaju sa izazovima u servisiranju svih potreba tržišta u kratkom vremenskom periodu, a što je jedan od razloga zašto neki od obveznika još nijesu uveli sistem elektronske fiskalizacije, i za šta će Uprava prihoda i carina imati razumijevanje u narednim danima. Međutim, uz očekivanja da će najveći dio obveznika dobrovoljno ispoštovati zakonske odredbe i uskladiti poslovanje sa istima, kroz postupke inspekcijskog nadzora koji će uslijediti radi provjere poštovanja predmetnog Zakona, utvrdiće se sve okolnosti, a samim tim i odgovornost svih obveznika kod kojih budu utvrđene nepravilnosti, od čega će zavisiti i dalje preduzimanje mjera”, naveli su iz Uprave.

Kaznene mjere predviđene za nesprovođenje postupka elektronske fiskalizacije su zabrana djelatnosti na 90 dana, kao i novčane kazne u rasponu od 650 pa čak i do 40.000 eura, u zavisnosti od vrste utvrđenog prekršaja i oblika organizovanja djelatnosti obveznika fiskalizacije.

“Imajući u vidu navedeno, Uprava prihoda i carina poziva sve obveznike da poslovanje usklade sa zakonom”, saopšteno je iz ove Uprave.

Oni navode da Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i sam projekat elektronske fiskalizacije imaju za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, uredniju naplatu poreza za punjenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije kako bi se podržalo poslovanje urednih poreskih obveznika.

“Važan segment projekta elektronske fiskalizacije jeste i mogućnost provjere regularnosti računa putem QR koda od kupaca i korisnika usluga, kao i mogućnost prijavljivanja uočenih nepravinosti na jednostavan način, čime se podstiče društvena odgovornost građana i njihova participacija u sprovođenju aktivnosti od javnog interesa. Kao posebno značajan indirektni benefit projekta elektronske fiskalizacije za privredni razvoj u Crnoj Gori treba istaći veliko interesovanje ICT zajednice, 185 lica se registrovalo kao proizvođač softvera, zahvaljujući čemu se na tržištu informacionih tehnologija našla bogata ponuda tehničkih rješenja za potrebe elektronske fiskalizacije, i to 226 softverskih rješenja kojima se zadovoljavaju preduslovi prelaska na sistem elektronske fiskalizacije za sve obveznike bez obzira na djelatnost kojom se bave, obim poslovanja i finansijske mogućnosti kojima raspolažu”, saopštili su iz Uprave.

Oni navode i da obveznici koji izdaju bezgotovinske račune i ne nalaze se u sistemu PDV-a fiskalizaciju računa mogu realizovati i putem SEP portala, potpuno besplatno.

Za fiskalizaciju se prijavilo 86 advokata

Na pitanje koliko advokata je ušlo u postupak fiskalizacije i da li će biti nekih mjera i kazni protiv onih koji to nisu uradili, iz Uprave je odgovoreno da se do juče 86 poreskih obveznika koji posluju u djelatnosti pravnih poslova prijavilo na sistem elektronske fiskalizacije.

“To ide u prilog stavu države da je sistem primjenljiv i u djelatnosti advokatskih i ostalih pravnih poslova, a sve u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji precizno propisuje obveznike fiskalizacije, kojima se smatraju i obveznici iz ove djelatnosti. Imajući u vidu otvorenost i spremnost države da svakom pojedinačnom obvezniku pruži svu potrebnu podršku u primjeni Zakona, to će se kroz dalji dijalog sa predstavnicima advokatske djelatnostu nastaviti aktivnosti na pronalaženju rješenja kojim će se obezbijediti neselektivna primjena Zakona, a istovremeno uvažiti specifičnosti obavljanja predmetne djelatnosti sa funkcionalnog i tehničkog aspekta”, naveli su iz Uprave.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *