Prevršena mjera sa neusvajanjem budžeta

Dodajte komentar

Javna državna uprava ušla je u šesti mjesec privremenog finansiranja, jer nije usvojen predlog zakona o budžetu za ovu godinu, koji je danas zvanično trebalo da počne da se primjenjuje. Umjesto toga, Vlada će morati ponovo da piše amandman i da odredi novi rok za stupanje na snagu najvažnijeg ekonomskog akta za ovu godinu.

Vlada je proslijedila predlog zakona o budžetu Skupštini 31.marta, što je bio zakonski rok do kada ga mora poslati nakon ulaska u ovu godinu sa privremenim finansiranjem.

Privremeno finansiranje znači da potrošačke jedinice budžeta mogu mjesečno da dobiju jednu dvanaestinu prošlogodišnjeg iznosa, što znači da oni troškovi i projekti koji nijesu bili u prošlogodišnjem budžetu ne mogu da se finansiraju ove godine.

Posljedice

Zbog neusvajanja budžeta najviše trpe poljoprivrednici, jer je državni budžet osnova za agro budžet i mjere podrške poljoprivredi. U problemima je i Uprava policije koja zbog neusvajanja budžeta ne može da plati rate za službena policijska auta kupljena na lizing pa je morala da ih vrati, kao i uprave za javne radove i saobraćaj jer ne mogu da započnu nove i da završe neke ranije započete kapitalne projekte.

U opozionom DPS-u i SDP-u kažu za “Vijesti” da građani i institucije trpe veliku štetu zbog neusvajanja budžeta, jer se ne mogu raspisati tenderi, finansirati javni radovi, pomoći poljoprivreda…, dok u SD-u nijesu željeli juče da daju komentar.

Iz vladajuće URE i Demokrata za “Vijesti” su kazali da se budžet mora što prije usvojiti, te da je “ prevršena mjera” sa privremenim finansiranjem.

Miloš Konatar (URA) je rekao da je potrebno da Skupština što prije usvoji predlog budžeta, jer već postoje problemi u funkcionisanju Ministarstva poljoprivrede, MUP-a i drugih sistema javne uprave. On je apelovao na kolege, prije svega iz parlamentarne većine, da što prije usvoje predlog, jer život ne može da čeka i građani to očekuju od nas. Poručio je da je koalicija okupljena oko njihovog pokreta spremna da odmah usvoji predlog i krene dalje da rješavamo nagomilane probleme građana.

“Možemo da se politički razlikujemo, pa i unutar većine, ali niko od nas nema pravo da zaustavi napredak i borbu za bolji život građana. Umjesto opstrukcija i stavljanja klipova u točkove, apelujem jda konstruktivnim pristupom poboljšamo predlog budžeta gdje treba, usvojimo ga i krenemo dalje”, istakao je Konatar.

Zdenka Popović (Demokrate) kazala je da, iako ne postoji zakonsko ograničenje trajanja privremenog finansiranja, ipak prevršena mjera.

“Da li zbog političke neodgovornosti dijela parlamentarne većine mora da stane život svih građana. Ta agonija mora da prestane. Ako se poštuje izborna volja građana, onda se moraju poštovati strateški dokumenti koji znače normalno funkcionisanje države i njenih građana, a takav dokument je i budžet. Ako kolege iz parlamentarne većine, koje prilikom rasprave o budžetu u načelu nisu imale neke značajnije primjedbe sada opstruiraju usvajanje, čime građani postaju taoci političkih igara, neka javno saopšte šta je razlog neusvajanja budžeta i neka daju odgovor na pitanje kada će institucije sistema i građani početi normalno da funkcionišu”, naglasila je Popović.

DF čeka premijera

Rasprava o predlogu budžeta završena je 20. maja, ali on nije usvojen jer je Demokratski front (DF) tražio nove konsultacije sa premijerom Zdravkom Krivokapićem o brojnim pitanjima, među kojima je popis stanovništva i obezbjeđivanje novca za naknade majkama. DF je ranije saopštio da neće glasati za predlog budžeta dok parlament ne usvoji tužilačke zakone, što je završeno prošle sedmice. Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je “Vijestima” da nema komenatar na pitanje u vezi s ulaskom u šesti mjesec privremenog finansiranja, dok je lider DNP-a (član DF-a) Milan Knežević kazao juče novinarima ispred Višeg suda da je očekivao od Krivokapića da inicira razgovor između čelnika vladajuće koalicije.

“Razgovori su neophodni. Očekivao sam od premijera da razgovaramo, jer ovako predložen budžet teško može dobiti našu podršku, a sve što se desilo sa temeljnim ugovorom ide u pravcu da je neophodno da dođe do razgovora u parlamentarnoj većini”, kazao je Knežević.

Ministar finansija Milojko Spajić apelovao je juče u Skupštini, dok je odgovarao na poslanička pitanja da se izglasa budžet, za koji je rekao da je najbolji u istoriji. Ponovio je da je predlog budžeta transparentan, da nema smanjenja penzija, plata,socijale…

Zbog neusvajanja budžeta Ministarstvo poljoprivrede ne može da usvoji agrobudžet koji je odavno spreman, niti da isplati vanrednu premiju stočarima i proizvođačima mlijeka kojima su značajno povećani troškovi zbog poskupljenja stočne hrane.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović juče je u Skupštini najavio da će Vlada pomoći proizvođačima mlijeka i da neće dozvoliti da iko od njih propadne. Stijović je objasnio da veliki problem predstavlja to što budžet još nije usvojen, za šta je okrivio sve poslanike u Skupštini rekavši da su “nesposobni”.

Neodgovornost Vlade i Skupštine

Konjević je za “Vijesti” rekao da zbog neusvajanja budžeta ogromnu štetu trpe građani i javne institucije.

“Neusvajanje buđžeta ozbiljno ugrožava operativno funkcionisanje institucija. Izostaje podrška poljoprivredi, turizmu, nema javnih radova, tendera, smanjuje se potrošnja koja treba da stimuliše privredu, policija je dovedena na nivo operativne disfunkcionalnosti. Na sceni je neodgovornost Vlade i parlamentarne većine prema osnovnim potrebama građana. Jedina smo država koja ulazi u šesti mjesec bez budžeta. Vlada pokazuje nesposobnost da predloži budžet koji ima većinu u parlamentu, a parlamentarna većina neodgovornost da se dogovori sa vladom koju je izabrala. Nažalost, zbog svega štetu trpe građani i insitucije koje ne mogu normalno da funkcionišu”, naveo je Konjević.

Poslanica DPS-a Dragica Sekulić ocijenila je da to što se već šesti mjesec država privremeno finansira najbolje govori o tome koliko su razvoj i ekonomija bitni današnjoj vlasti.

“Neusvajanje budžeta se posebno ogleda u nemogućnosti raspisivanja javnih nabavki, finansiranja javnih radova i otpočinjanja novih projekata. Plašim se da nova vlast nije svjesna posljedica ovakvog odnosa prema razvoju i privredi, i da će tek na jesen i krajem godine vidjeti pune efekte ovakvog odnosa. Smatram da veliki broj kompanija u Crnoj Gori zavisi od finansiranja iz budžeta i da nova vlast kroz i takvu vrstu revanšizma nanosi štetu i privredi i građanima”, navela je Sekulić.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *