Slovenija dobija najveću bankarsku grupaciju: OTP preuzela Novu KBM banku

Mađarska OTP banka potpisala je ugovor o kupovini 100% udjela u Novoj KBM. Očekuje se da će posao biti završen u drugom tromjesečju iduće godine, izvještava Slovenska nov inskaagencija.

Iznos kupoprodajne cijene za Novu KBM, koja je u 80-postotnom vlasništvu američkog Apollo fonda i 20 posto u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj, nije objavljen. Reuters je izvijestio da bi kupac za NKBM mogao platiti oko milijardu eura.

Kupovinom Nove KBM stvorila bi se najveća bankarska grupacija u Sloveniji, veća od NLB-a. Spajanjem Nove KBM i SKB-banke OTP grupa imala bi više od 29 posto tržišta nakon prošlogodišnje bilance.

Prema saopštenju OTP banke, Nova KBM kontroliše 20,5 posto tržišta u Sloveniji i druga je najveća banka u zemlji.

OTP je upravljanje SKB-bankom, koju je kupio od francuske Societe Generale, koja se povukla iz regiona, preuzeo početkom prošle godine, za što joj je izdvojio 323 miliona eura.

Fond Apollo kupio je Novu KBM zajedno s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) sredinom 2016. godine za 250 miliona eura. Apolo odnosno u njegovo ime Nova KBM kupila je Abanku sredinom 2019. za 444 miliona eura. Za nju je u isto vrijeme bio zainteresovan i mađarski OTP.

Nova KBM i Abanka iz kruga su banaka koje je država nacionalizovana krajem 2013. godine zbog ozbiljnih problema u ekonomskoj i finansijske krize. 2014. godine, u zamjenu za odobrenu državnu podršku, Evropska komisija obavezala se da će ih privatizovati, a u slučaju Abanke i još jednu banku u teškoćama, Banku Celje, kao i prethodno ih spojiti, prenosi Indikator.

Nova KBM završila je 2020. s neto dobiti od 208,9 miliona eura. Neto dobit grupe, koju čine podružnice Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 miliona eura. Ukupna bilansna vrijednost banke iznosila je 9,17 milijardi eura, a grupe 9,18 milijardi eura, navodi RTV Slovenije.

Kupovinom Nove KBM postići će se cilj Sándora Csányija u pogledu tržišnog udjela u Sloveniji, koji je svjeovremeno najavio da želi 25 do 30 posto slovenačkog bankarskog tržišta. Štoviše, u ovom će slučaju OTP postati najveća bankarska grupa u državi, čak veća od Nove Ljubljanske banke, kako u pogledu tržišnog udjela tako i ukupne aktive.

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *