Kriptovalute: Dva kineska online brokera postaju konkurencija Robinhoodu

Dodajte komentar

Dva kineska konkurenta online platformi za trgovanje Robinhood gledaju na kriptovalute kao na pokušaj da se takmiče u inostranstvu.

Kompanije Futu i Tiger Brokers, otkrile su tokom poziva za zaradu prošlog mjeseca da se prijavljuju za licence u Singapuru i SAD-u koje bi lokalnim kupcima omogućile trgovanje digitalnim valutama.

Ovaj potez dolazi jer su se kriptovalute poput bitcoina posljednjih mjeseci ponovo našle u centru pažnje, dok su kineski regulatori pojačali napore kako bi ograničili špekulacije na tržištu. U posljednjih nekoliko nedjelja vlasti su izdale nova upozorenja protiv trgovine digitalnom valutom i suzbijanja rudarenja bitcoina – energetski teškog računarskog postupka koji učesnicima omogućava zaradu bitcoina.

No, u svijetu finansijske trgovine potražnja za kriptovalutama velika je jer je cijena bitcoina porasla na rekordne nivoe iznad 60.000 američkih dolara, prije nego što je naglo pala na oko 35.000 američkih dolara.

Robinhood, koji je početkom 2018. godine pokrenuo trgovinu bitcoinima i ethereumom u SAD-u, ove je godine mjesečno sticao čak tri miliona novih klijenata za svoje kripto poslovanje. U aprilu je američka web berza za trgovanje kriptovalutama Coinbase debitovala na Nasdaqu.

„Prepoznali smo veliko zanimanje naših korisnika širom svijeta u pogledu kripto valuta. Osluškujemo glasove s tržišta”, rekao je Arthur Chen, Futuov glavni finansijski direktor, za CNBC prošle nedjelje.

Rekao je da se kompanija nada da će ponuditi proizvode povezane s kriptovalutom već krajem ove godine.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *