Spajić: Zakonskim rješenjem jasno propisano ko je obveznik fiskalizacije

Dodajte komentar
Spajić, Foto: Gov.me

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić odgovorio je na dopis bjelopoljskom advokatu Obradu Radu Pavićeviću povodom najavljene fiskalizacije advokatskih računa zbog koje su članovi advokatske komore nedjelju dana u štrajku odnosno, obustavili su pružanje svojih usluga klijentima pred pravosudnim organima.

U Spajićevom dopisu navodi se, da postojećim zakonskim rješenjem jasno je propisano ko je obveznik fiskalizacije.

– Između ostalih i fizičko lice koje je obveznik poreza na dohodak i obveznik je izdavanja računa za isporuku proizvoda, odnosno usluga,kao i pravno lice koje je obveznik poreza na dobit u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica i koje je obveznik izdavanja računa za isporuku proizvoda,odnosno usluga. Takođe odredbama člana 5 citiranog zakona propisano je ko se ne smatra obveznikom fiskalizacije i ista ne prepoznaje advokate kao poreske obveznike koji su izuzeti od fiskalizacije – navodi se u dopisu.

Ministar navodi da je osnovni cilj elektronske fiskalizacije potpuni obuhvat fiskalizacijom svih lica koja ostvaruju prihode u Crnoj Gori.

– A koja podliježu oporezivanju, pa samim tim posjeduju fiskalni potencijal, koji su nadležne institucije dužne da prate i kontrolišu shodno zakonskim normama. Projektom fiskalizacije ispraćeni su trendovi tehnološkog razvoja u služni jačanja principa samooporezivanja i dobrovoljnog i pravilnog prijavljivanja obaveza od poreskih obveznika – navodi se između ostalog u Spajićevom odgovoru.

Podsjećamo Pavićević je u dopisu upućenom ministru Spajiću upozorio da primjena fiskalizacije i na advokate dovodi u pitanje rad i poslovanje bar 95 posto crnogorskih advokata

– A ugrožava ustavna prava 90 posto naših građana kojima je potrebna pravna pomoć advokata, utvrđena čl.21 Ustava Crne Gore. Građanin koji ima platu ili penziju, ili kakvu nepokretnost, registrovano motorno vozilo ili dionice, (vrijedne manje i od 1.eura) nema pravo na besplatnu pravnu pomoć. Zbog ove fiskalizacije ostaje bez mogućnosti da redovno koristi ustavom zagarantovano pravo na stručnu advokatsku pravnu pomoć – smatra Pavićević.

U dopisu u koji je Pobjeda imala uvid Pavićević takođe navodi da će bogataš „šale radi“ izdvojiti novac da odmah plati advokatsku uslugu, i time omogućiti njegovom advokatu momentalno registrovanje računa preko fiskalnog srevisa (sa satom i minutom izdavanja).

„Dok, siromašni i imovno srednjestojeći građani, u nemogućnosti da odmah plate advokatsku uslugu, neće moći „ni priviriti“ u advokatsku kancelariju. I to ako još bude advokatskih kancelarija, jer najmanje 90 posto advokata većinu prihoda ostvaruju po okončanju parničnog (ili krivičnog, upravnog ..) postupka, a kad ugovore rad „na procenat“ nemaju pravo na advokatsku nagradu u slučaju da se spor izgubi .A fiskalno će ipak odmah biti zaduženi i biće nažalost primorani, da protestvuju i štrajkuju a potom na zatvaranje svojih advokatskih kancelarija – navodi između ostalog, Pavićević.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *