Prosječna plata u aprilu iznosila 529 eura

Prosječna zarada (bruto) u aprilu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 790 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 529 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

“Prosječna (neto) zarada u aprilu 2021. godine u odnosu na mart ove godine zabilježila je rast od 0,6 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u aprilu 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 1,5 odsto”, navode iz MONSTAT-a.

Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu u odnosu na mart  zabilježile rast od 0,6 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period ostale na istom nivou.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u aprilu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poljoprivreda, šumarstvo i
ribarstvo (27,6 odsto), Prerađivačka industrija (6,5 dsto), Snabdijevanje električnom energijom (2,2 odsto), Usluge smještaja i ishrane (1,3 odsto), Informisanje i komunikacije (jedan dsto), Saobraćaj i skladištenje (jedan odsto), Finansijske djelatnosti i osiguranje (jedan odsto), Građevinarstvo (0,9 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (0,8 odsto), Državna uprava (0,3 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo (0,3 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (0,2 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (0,2 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u aprilu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (2,7 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,1 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama (0,4 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,2 odsto), Obrazovanje (0,2 odsto) i Vađenje ruda i kamena (0,1 odsto).

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *