Nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom planiranja putovanja

Dodajte komentar

Kad smo bili u osnovnoj i srednjoj školi, voljeli smo ljeto jer je bilo sinonim za raspust. Kao studenti smo mu se, iscrpljeni od ispitnih rokova, posebno radovali, naročito ako smo imali tu privilegiju da fakultet ne posjećujemo u avgustu.  A sada, možda i više nego ikada ljeto čekamo sa nestrpljenjem, nakon duge zime, dosta opušteniji nakon rada od kuće, onlajn učenja sa djecom, ograničenja kretanja…

Ukoliko spadate u kategoriju ljudi koje „ne drži mjesto“, a pretraga letova i turističkih aranžmana vam je omiljena sportska disciplina, naročito sada, u okolnostima kada je letova puno manje, kada su vam potrebne razne vrste potvrda i uvjerenja, naša Sveznalica je za vas pripremila nekoliko savjeta koji vam mogu biti od pomoći da ovaj sport usavršite do perfekcije. Vjerujemo da će vam biti od koristi, bez obzira na to da li odlučite da odmor provedete u inostranstvu ili ostanete u zemlji i “napokon” posjetite Stari Bar, Husein Pašinu džamiju u Pljevljima, Ali-pašine izvore u Plavu ili se popnete na Pestingrad kroz Vilina vrata, na Jezerski vrh na Lovćenu, pa se spustite niz Rijeku Crnojevića, obiđete Obod gdje je štampan Okotih Prvoglasnik davne 1494. godine, nastavite preko Virpazara i Ostrosa do Starog grada u Ulcinju i dalje do Ade Bojane.

Kako odabrati pravu destinaciju za putovanje

Pošto je odmor realna potreba svakog čovjeka a ne samo jedna od želja, bilo bi poželjno da se ovim vodite i kada je u pitanju odabir destinacije na kojoj ćete ga provesti. Koliko god ponude djelovale kao prilike kojе se ne propuštaju, razmislite još jednom i sjetite se razlikovanja želja i potreba.

Sanjate da posjetite mjesta koja vam oduzimaju dah, predjele za koje mislite da postoje samo na filmovima stavljate na listu želja. Ukoliko sada realizaciju ne možete sebi priuštiti, sjetite se da je predah vaša stvarna potreba i da, u zavisnosti od toga da li volite da bude ispunjen aktivnostima ili odmor u pravom smislu te riječi, možete naći alternativu koja je u skladu sa vašim mogućnostima, a koja će vam uz to obezbijediti pun ugođaj odmora kakav želite.

Ako planirate putovanje u inostranstvo, informišite se o aktuelnim uslovima koji se tiču ulaska i boravka u određenoj zemlji.

Ako planirate putovanje u inostranstvo, prije svega se informišite o aktuelnim uslovima koji se tiču ulaska i boravka u određenoj zemlji. Da li je stranim državljanima za ulazak u državu potreban negativan PCR test, da li je uz to obavezan i karantin ili samoizolacija, treba li vam dokaz o izvršenoj revakcinaciji ili možete ući u državu bez ikakvih ograničenja – neke su od stvari o kojima morate voditi računa. Pri tom, imajte na umu da se ova pravila često mijenjaju, te da ćete vrlo vjerovatno sami morati redovno da ih pratite, osim ukoliko se opredijelite za putovanje preko agencije.

Kako obezbijediti novčana sredstva za putovanje?

Ukoliko volite da držite sve konce u svojim rukama, radije nego da se opredijelite za jedan od aranžmana koje turističke agencije imaju u ponudi, sajtovi poput Skyscanner.com ili Kiwi.com mogu vam pomoći u pronalaženju povoljnih avio-karata. Ovdje možete pretraživati i po tome kada su karte za određenu destinaciju najpovoljnije, dok ćete relevantne i aktuelne informacije u vezi sa pravilima i procedurama za ulazak u zemlju pronaći na veb sajtu ambasade države koju želite da posjetite.

Putovanje automobilom garantuje dvostruko zadovoljstvo ‒ nezaboravnu avanturu i uštedu troškova.

Takođe, ako među vama ima onih kojima sva sloboda putovanja automobilom sa porodicom ili prijateljima nema cijenu, vjerovatno znate da ovim postižete dvostruko zadovoljstvo ‒ nezaboravnu avanturu i uštedu troškova koje međusobno dijelite.

Ipak, Sveznalica ne nosi tek tako to ime ‒ ona razumije da među vama ima i nestrpljivih, a zna i da je Erste banka tu da vašim snovima da „vjetar u leđa“. Ako ste upravo pronašli last minute ponudu za putovanje koju ne smijete propustiti, kao „spas u poslјednji čas“ možete razmisliti o gotovinskim kreditima. Procedura podizanja kredita je kratka i jednostavna, a kako biste bili potpuno informisani i pripremljeni za razgovor sa kreditnim savjetnikom, predlažemo da pogledate kojih pet pitanja treba da postavite kada aplicirate za kredit i upoznate se sa kreditnim kalkulatorom koji će vam pokazati kako različita visina kredita i rok otplate utiču na visinu kamate i mjesečne rate koju plaćate.

Gotovinski kredit, kreditna kartica i dozvoljeno prekoračenje su neke od opcija koje vam stoje na raspolaganju.

Kao jednu od alternativa gotovinskim kreditima možete razmotriti i kreditne kartice. One funkcionišu na sličan način, ali ukoliko koriščena sredstva otplatite za vrijeme kraće od mjesec dana, uglavnom nećete platiti kamatu. Još jedno rješenje koje bi vam moglo odgovarati u slučaju kratkoročnih finansijskih potreba poput ove jeste dozvoljeno prekoračenje, o čijim pojedinostima i načinu funkcionisanja više možete pročitati ovdje.

Koristiti karticu u inostranstvu – da ili ne?

Mislite li i vi da ste sa gotovinom „svoj na svome“ ‒ znate tačno sa koliko novca raspolažete i koliko trošite, dok sa karticom nemate taj osjećaj; ili vam briga o gotovini stvara pritisak, jer posljednje što želite da vam se desi jestе da ostanete bez nje?

Uz važeću Erste kreditnu karticu imate besplatno putno zdravstveno osiguranje za vas i članove vaše porodice.

Ukoliko ne želite da gubite dragocjene trenutke odmora tražeći mjenjačnice sa najboljim kursem, plaćate proviziju za kupovinu strane valute i razmišljate o ispravnosti novčanice, plaćanje karticama je najbolje rješenje. Uz to, pošto znamo koliko je važno osjećati se što bezbrižnije na odmoru, uz važeću Erste kreditnu karticu imate besplatno putno zdravstveno osiguranje za vas i članove vaše porodice.

Nedostatak osjećaja za količinu novca koju trošite možete otkloniti uz pomoć Erste mBanking aplikacije ‒ banke u džepu, koja vam je dostupna bilo kada i bilo gdje, na vašem Android i iOS uređaju. Kada ste na putovanju, posebno će vam biti korisna kako biste brzo i jednostavno mogli ispratiti sve prilive i odlive, način na koji ste koristili karticu, trenutno stanje na računu, a uz to Erste mBanking aplikacija omogućava vam i sve tipove plaćanja u zemlji i inostranstvu. Sve što vam je potrebno za pristup aplikaciji jesu mobilni telefon i internet, ali vodite računa da ne koristite besplatne wi-fi mreže prilikom pristupa aplikaciji, jer sigurnost vaših podataka može biti ugrožena.

Ako planirate da na put nosite laptop, stanje na računu, kao i sve transakcije možete pratiti i putem Erste NetBanking usluge, a dodatna pogodnost je ta što za sve novougovorene NetBanking i mBanking pakete usluga, ugovorene do 30. 6. 2021. godine, nećete plaćati naknadu mjesečnog korišćenja prva tri mjeseca.

Osim pomenutih, kao jedna od mogućnosti na raspolaganju vam je servis Erste info uz pomoć kojeg raspoloživo stanje i promjene na svim vašim računima možete pratiti u realnom vremenu i to putem kombinacije kanala koja vama odgovara: SMS, Viber ili eMail. Važno je da znate i to da ako zahtjev za otvaranje računa podnesete onlajn do 30. 6. 2021, ovaj servis (SMS i VIber) ćete koristiti besplatno prva tri mjeseca.

Bilo da odmor provodite u zemlji ili inostranstvu, vodite računa o sljedećem

Ukoliko imate više kartica, najbolje rješenje je da se opredijelite za jednu koju ćete koristiti na putovanju. Na ovaj način nećete sve kartice izložiti riziku od krađe ili gubitka, a ukoliko pomenuti rizik želite dodatno da smanjite, od svoje banke možete zatražiti i smanjenje limita dnevne potrošnje dok ste na odmoru (dodatna pogodnost ove opcije je i ta što vas upotreba kartice neće povući u prekomjerno trošenje, koje po povratku sa puta može da vam zada glavobolje).

Ukoliko imate više kartica, opredijelite se za jednu koju ćete koristiti na putovanju.

Ukoliko do krađe ili gubitka kartice ipak dođe, potrebno je da kontaktirate s bankom kako bi kartica bila blokirana i time bilo spriječeno da neko umjesto vas troši vaš novac. Ukoliko se nalazite u Crnoj Gori, call-centar Erste banke možete dobiti pozivom na broj 19991, a ako boravite u inostranstvu, dostupni smo vam putem Skype-a pod korisničkim imenom ERSTEBANKMONTENEGRO.

Sa putovanja ćete se teško vratiti bez lijepih utisaka i… suvenira! Upravo je ovo jedna od situacija kada je plaćanje gotovinom neizbježno, pa preporučujemo da u gotovini nosite oko 20% ukupnih sredstava namijenjenih boravku na odabranoj destinaciji. Ako vam se ovo čini malo, sjetite se koliko je lako nadomjestiti fizički gubitak platne kartice, dok je to u slučaju gotovine gotovo nemoguće. Dodatna prednost leži u tome da, čak i u drugoj državi, gotovinu uvijek možete podići na bankomatima, bez brige o kursu i konverziji valuta, primjenjujući savjete za bezbjednu upotrebu bankomata.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Preporučujemo da u gotovini nosite oko 20% ukupnih sredstava namijenjenih boravku na odabranoj destinaciji[/box]

Važno je da znate da je uz Erste Debit Mastercard karicu, koju dobijate potpuno besplatno uz Erste račun, podizanje gotovine bez naknade na bankomatima Erste i Sparkasse grupe, u kom god gradu se nalazili. U moru njenih pogodnosti, možemo izdvojiti tu da njom možete trgovati na svim prodajnim mjestima sa istaknutim Mastercard logom u zemlji i inostranstvu, i to bez naknade.

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *