20 najboljih studenata dobilo priznanje na svečanosti povodom 61 godine od osnivanja Ekonomskog fakulteta

Dodajte komentar

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore danas je upriličena svečanost povodom 61 godine od osnivanja. Tradicionalno, to je prilika za podsjećanje na postignute rezultate u prethodnoj godini ali i za postavljanje novih ciljeva razvoja fakulteta u predstojećem periodu.

Prethodna godina je zahtijevala izuzetna zalaganja kako bismo prevazišli poteškoće izazvane globalnom pandemijom Kovid 19, istakao je u svom obraćanju prisutnima dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović.

Iako je godina, koju je obilježila pandemija, usporila ili odgodila brojne započete aktivnosti, vrijeme smo mudro iskoristili. Prilagođavali smo nastavni proces novim uslovima, što je zahtijevalo fleksibilnost i kreativnost. Novi teren za nas je bio izazovan, ali ne u potpunosti nepoznat, imajući u vidu da je Učenje na daljinu prvi put počelo upravo na Ekonomskom fakultetu 2008. godine.  To je bilo dragocjeno iskustvo kojim su naši profesori i saradnici raspolagali. Nakon što u potpunosti nastava bude vraćena u sale, infrastruktura i sistem koje smo razvili u prethodnoj godini ostaće i dalje alati koji će biti na raspolaganju u nastavnom procesu i igrati važnu ulogu u njegovom stalnom osavremenjavanju.“. Dekan Milović je istakao i važnu činjenicu da je u prethodnoj godini nastavni kolektiv Ekonomskog fakulteta dobio 4 nova docenta nakon što su, do tada saradnici sa doktoratom, stekli svoja prva akademska zvanja:  „Takođe važno je naglasiti i to da su u istom periodu 4 studenta doktorskih studija svoje školovanje uspješno završili i stekli titulu doktora nauka. Prethodnu godinu obilježio je izuzetno zapažen naučno-istraživački rad, naši profesori i saradnici su objavili više od 40 radova samo na prestižnoj Sci listi, kao i brojne radove u monografijama i međunarodnim časopisima, a objavljene su i dvije knjige studijskog karaktera.“, kazao je Milović.

Tradicionalno, Dan Ekonomskog fakulteta je i prilika za nagrađivanje najboljih studenata u prethodnoj studijskoj godini.  S obzirom na poznatu epidemilošku situaciju, prošle godine nismo bili u prilici da održimo svečanost povodom 60 godina Ekonomskog fakulteta i nagradimo najbolje studente, zbog čega su ove godine uručene nagrade za postignuti uspjeh za studijsku 2019/2020. i studijsku 2018/2019. godinu. Ukupno 20 studenata Akademskih studija Ekonomije i Primijenjenih studija menadžmenta dobilo je plaketu za postignuti uspjeh i novčanu nagradu. Najboljim studentima dekan Milović je poručio: „Dragi studenti, najbolji u svojoj generaciji, kao što će vama diploma Ekonomskog fakulteta dati bolju početnu poziciju na karijernom putu, tako ste i vi naša lična karta i najbolja preporuka budućim generacijama studenata. Na vama počiva budućnost i razvoj naše države, zato želim da vam poručim da nastavite da budete misleći ljudi, imajte bogatstvo ideja, originalnost razmišljanja, ali i praktičnost rada, i siguran sam da rezultati neće izostati.

Svih ovih decenija, ideja koja je ugrađena u temelje Fakulteta jeste sticanje kvalitetnih teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti ekonomskih nauka. U tom dijelu se oslanjamo i na brojne partnere iz sektora privrede, javne uprave, strukovnih udruženja koji raspolažu dugogodišnjim iskustvom i kompetencijama da našim studentima pruže dodatna znanja koja će ih učiniti spremnijim za tržište rada. Jedan od takvih partnera je i Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore, pokrovitelj ovogodišnjih novčanih nagrada za naše najbolje studente, sa kojim Ekonomski fakultet ima dugu i uspješnu saradnju.  Institut je obezbijedio najboljim studentima novčanu nagradu u iznosu od po 100€, oslobađanje od plaćanja ispita za ovlašćenog računovođu, kao i kotizaciju za godišnji Simpozijum koji će biti održan 7. juna.

Predsjednik upravnog odbora Instituta sertifikovanih racunovodja Crne Gore, dr Vinko Nikić, čestitao je studentima na briljantnim rezultatima i poželio im da uspjeh pretoče u svoje buduće karijere u realnom sektoru. On je istakao lično zadovoljstvo zbog prilike da uruči vrijedne nagrade najboljim studentima i poručio: „Nadam se da će ovo podstaći sve studente Ekonomskog fakluteta da kao užu specijalnost odaberu upravo računovodstvo i reviziju, kako bismo na taj način podigli opšti nivo znanja i prakse iz ove oblasti i time poboljšali sveukupni ekonomski ambijent u Crnoj Gori.“

U ime nagrađenih studenata, prisutnima se obratila i Jelena Jovović koja je Ekonomski fakultet završila sa visokom prosječnom ocjenom i svoj karijerni put počela upravo na fakultetu kao saradnica u nastavi. Ona je istakla da je kao student osnovnih studija imala priliku da ovu instituciju predstavlja na priznatim evropskim univerzitetima u sklopu programa međunarodne saradnje (u Nici – na Univerzitetu Sofija Antipolis, i  u Ljubljani – na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani): „Na moje veliko zadovoljstvo – ta iskustva potvrdila su moja prethodna ubjeđenja: da sam sa znanjem stečenim na Ekonomskom fakultetu u Podgorici bila spremna da se suočim sa brojnim izazovima studiranja u inostranstvu, i uz to ostvarim zapažene rezultate. Kao kruna mog školovanja na ovoj instituciji, došla je i prilika da postanem dio kolektiva Ekonomskog fakulteta, i od septembra prethodne godine budem angažovana na poziciji saradnika u nastavi. Za mene lično – to je ostvarenje velike želje, a za kolege studente svojevrsna potvrda da Ekonomski fakultet zaista baštini prave vrijednosti, njeguje kvalitet, i pruža šansu onima koji iskažu spremnost da konstantno preispituju „status quo“, a u cilju stvaranja bolje budućnosti za sve nas.“ – poručila je ona.

Tokom više od 6 decenija uspješnog rada Ekonomskog fakulteta, više od 12 hiljada studenata steklo je diplomu,  a Fakultet je zadržao prestižno mjesto u sistemu visokog obrazovanja i dao značajan doprinos u kreiranju ambijenta za razvoj privrede Crne Gore. “Duboko smo uvjereni da ćemo, uz podršku državnih institucija i naših partnera, nastaviti da obrazujemo generacije posvećenih i uspješnih mladih ljudi koji će postati jedan od ključnih resursa i komparativna prednost naše države. Potvrdu naših zalaganja pronašli smo i u činjenici da svake godine raste interesovanje za upis na Ekonomski fakulteta. Tako je prethodne godine, za ukupno 390 mjesta na svim studijskim programima, stiglo preko 500 prijava. Ništa manje interesovanje očekujemo i ove godine.”- istakao je na kraju svečanosti prof. dr Nikola Milović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *