U Podgorici više od 13 hiljada objekata divlje gradnje

Dodajte komentar

Više od 13 hiljada objekata divlje gradnje registrovano je u Podgorici do danas, dok je od početka godine legalizovano njih 90, kažu sagovornici Gradskog radija.

U Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma tvrde da je u posljednjih godinu manje divlje gradnje, dok u Glavnom gradu ukazuju da je znatno više zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata.

“Problem divlje gradnje traje decenijama, ali su bespravno izgrađeni objekti u Podgorici zvanično evidentirani prije pet godina kada je formirana nadležna komisija. Najviše nelegalnih objekata registrovano je na Kakarickoj gori, u park-šumi Zagorič, u dijelu Tološa, Donjoj Gorici, Zelenici”, ukazao je u izjavi za Gradski radio inspektor u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Novak Lakušić.

Kako je istakao, za nelegalne graditelje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pola godine.

I odbornica GP URA u Skupštini glavnog grada Marija Kandić poručuje da se treba držati zakona i legalizovati bespravno izgrađene objekte u skladu sa lokalnim odlukama.

“To, prije svega, iziskuje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. One objekte koje nije moguće legalizovati, jer nijesu predviđeni planskim dokumentom i nalaze se na lokacijama u kojima planovi predviđaju sadržaje od javnog interesa, poput bolnica, vrtića, puteva i škola, neophodno je rušiti”, naglasila je Kandić.

Pored 90 rješenja za uvođenje bespravnih objekata u legalne tokove, u Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi u Glavnom gradu donijeto je i 300 rješenja o prekidu legalizacije do donošenja novog urbanističkog plana.

“Donijeli smo i oko dvije i po hiljade rješenja o odbijanju postupka legalizacije. To se odnosi na postupke koji su počeli u prvom krugu i za koje do danas nije dostavljena potrebna dokumentacija”, objasnio je sekretar u Glavnom gradu Miljan Barović.

Barović objašnjava da cijena legalizacije zavisi od zone u kojoj se objekat nalazi, zbog čega nije naveo tačan iznos koji građani moraju da plate.

“Propisana su i umanjenja, kako bi pritisak na džep građana bio manji”, rekao je Barović.

U Ministarstvu kažu da nelegalnu gradnju u Podgorici kontroliše 15 inspektora, dok je rušenje u nadležnosti državne firme Zaštita prostora, koja trenutno nabavlja mašine i tek treba da počne sa radom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *