U Berlinu niče “House of One”: Crkva, džamija i sinagoga u jednoj kući

U Berlinu je svečano položen kamen temeljac za ekumenski objekt pod nazivom House of One, koji će pod istim krovom smjestiti crkvu, džamiju i sinagogu.

“House of One u sebi sadrži zahtjevan teološki zadatak: bez rezervi primiti drugačije duhovne perspektive. To je mjesto otvorenosti i tolerancije”, rekao je predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble prilikom polaganja kamena temeljca u istorijskom centru Berlina.

Šojble je istakao potrebu dijaloga među religijama, a to se, kako je rekao, pokazalo i kroz antisemitske ispade tokom antizraelskih protesta posljednjih sedmica.

“Mi tome, nažalost, svjedočimo i u Njemačkoj. Najnoviji antisemitski ispadi, kao posljedica eskalacije nasilja na Bliskom istoku, zloupotrebljavaju vjeru u političke svrhe”, zaključio je Šojble.

Projekat House of One nastao je na inicijativu pripadnika tri vjere – hršićanske, židovske i muslimanske.

Jedan od inicijatora, protestantski sveštenik Gregor Hohberg, ističe značaj simbolike gradnje te jedinstvene ustanove upravo na istorijski značajnom mjestu u centru Berlina, gdje je stajala crkva Sv. Petra, sagrađena u 13. vijeku, koja je nakon teških oštećenja tokom borbi za Berlin u Drugom svjetskom ratu srušena tokom DDR.

“Na najstarijoj lokaciji Berlina, tamo gdje je stajala njegova prva crkva, želimo zajednički pogledati prema budućnosti. Na temelju stare crkve gradimo jednu potpuno novu zgradu – The House of One. To će biti kuća molitve i učenja u kojoj žive tri vjere. Tu će biti sinagoga, crkva i džamija, sve pod istim krovom”, rekao je Hohberg.

Berlinski gradonačelnik Mihael Miler je taj projekt nazvao “simbolom tolerancije i uspješnog dijaloga među religijama”.

Vjerska građevina, u kojoj bi se osim crkve, džamije i sinagoge trebala nalaziti i “zajednička dvorana za susrete”, trebalo bi biti dovršena do 2025. a predviđeni troškovi gradnje iznose 47.3 miliona eura. Iz javnih sredstava i iz privatnih donacija iz preko 60 zemalja do sada je sakupljeno 40 miliona eura.

Izvor: Index

Vizual: Kuehn Malvezzi

Check Also

Japan poziva mlade da više piju kako bi napunili državni budžet

Mladi u Japanu ne piju mnogo, ali se vlasti nadaju da će nova kampanja to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.