Kina spremna da produži period otplate kredita za autoput

Dodajte komentar

Kina je spremna da razgovara s Crnom Gorom o produženju roka za otplatu kredita od 809 miliona eura koji joj je kineska banka dala za izgradnju autoceste, objavio je u srijedu kabinet predsjednika MilaĐukanovića.

Kineski i crnogorski predsjednik Xi Jinping i Milo Đukanović telefonski su razgovarali povodom 15. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između zemalja.

Tema razgovora bio je i kredit koji je Crna Gora 2014. dobila od kineske Exim banke za izgradnju prve od tri dionice autoputa koja vodi od Bara do granice sa Srbijom, uz godišnju kamatu od 2 posto i šestogodišnji poček koji ističe ove godine. Prva rata od 33 miliona eura stiže na otplatu u julu.

Prvu dionicu autoputa gradi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja je radove trebala završiti 2019., ali je rok produžen do novembra 2021.

Potpredsjednik vlade Dritan Abazović je krajem aprila u Evropskom parlamentu zatražio od EU-a pomoć u isplati kredita, čime bi, kako je kazao, pomogla da se smanji uticaj Kine u zemlji.

Evropska komisija je, međutim, sredinom aprila jasno poručila da “EU ne vraća dugove trećih strana”.

Đukanovićev kabinet je saopštio da je Xi Jinping rekao da kineske vlasti pridaju veliki značaj realizaciji projekta autoputa i spremne su da razgovaraju da se poček na otplatu kredita produži do kraja 2022.

– Izgradnja autoputa je ne samo projekt vijeka za Crnu Goru, već pilot projekt inicijative ”Pojas i put” i mehanizma saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Euvope 17+1“, rekao je prema saopštenju Xi Jinping. Crna Gora učestvuje u toj inicijativi od osnovanja.

Đukanović je kineskom predsjedniku rekao da je autoput “najvrijedniji infrastrukturni projekt u istoriji Crne Gore” i da se izgradnja prve dionice očekuje do kraja novembra.

Kina drži približno jednu četvrtinu ukupnog duga Crne Gore, koji je prošle godine prešao 100 posto BDP-a.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *