Evropljani ne žele kovanice od jedan i dva centa: “Zaokruživati iznose”

Dodajte komentar

Iz Evropske komisije su se pohvalili rezultatima najnovijeg istraživanja Eurobarometar, prema kom je javna podrška euru dosegla dosad najviši nivo. Čak 80 odsto ispitanika od njih ukupno 17.700 iz 19 država članica eurozone, prema istraživanju sprovedenom krajem marta, smatra da je euro dobar za EU, a 70 odsto ga smatra dobrim za svoju zemlju.

Istovremeno, sve veći broj građana podržava i pravila zaokruživanja i ukidanje kovanica od jednog i dva centa, o čemu je nešto ranije sprovedeno i zasebno otvoreno javno savjetovanje, prenosi Poslovni dnevnik.

Iz Eurobarometrovog istraživanja proizilazi da se 67 odsto ili dve trećine javnosti zalaže za ukidanje eurokovanica od jednog i dva centa obaveznim zaokruživanjem konačnog iznosa kupovine pri plaćanjima gotovinom. Za to postoji većinska podrška u svih 19 država, ističe se u saopštenju.

Da kovanice od jednog i dva centa nisu korisne, prema otvorenom javnom savjetovanju o pravilima zaokruživanja, smatra 72 odsto ispitanika, a gotovo isto toliki postotak smatra da bi trebalo uvjesti pravila zaokruživanja na najbližih pet centi.

Slično važi i za pitanje da li bi pravila zaokruživanja trebalo da budu obavezna i usklađena u eurozoni.

Inače, euro kao valutu danas koristi oko 342 miliona građana EU, a u pet država eurozone (Finska, Holandija, Irska, Italija i Belgija) sa oko 100 miliona stanovnika već se primjenjuju pravila zaokruživanja konačnog iznosa kupovine za plaćanja u gotovini.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *