Smjena direktora Exxona poruka naftnim kompanijama

Dodajte komentar

Aktivni investicioni hedž fond Engin No. 1, koji je kritikovao klimatsku strategiju američkog naftnog giganta, kompanije Exxon, dobio je podršku dioničara za smjenu najmanje dva direktora upravnog odbora, što se smatra ozbiljnim porazom za ovu nekada moćnu kompaniju, prenosi Tanjug.

Prvi put u modernoj američkoj iistoriji jedna od najvećih naftnih kompanija suočila se sa neodbranjivim aktivističkim izazovom jednog investicionog fonda, prenosi CNN.

Zabrinut zbog loših finansijskih rezultata Exxona i nezainteresovanosti za globalne klimatske probleme, hedž fond je na godišnjoj skupštini dioničara zahtijevao smjenu čak četiri direktora.

Hedž fond Engin No. 1 kritikovao je i nespremnost kompanije Exxon da raspodjeli i preusmjeri svoje aktivnosti na obnovljive energetske resurse.

Snažna i glasna poruka

Međutim, nakon glasanja na skupštini dioničara, hedž fond Engin No. 1 uspio je da osvoji dva mjesta u upravnom odboru, a za druga dva mjesta situacija je i dalje neizvjesna.

Afirmacija politike prestrojavanja od eksploatacije fosilnih goriva u jednoj od najvećih američkih naftnih kompanija predstavlja prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena.

Smjena dvojice direktora u upravnom odboru Exxona predstavlja snažnu i glasnu poruku drugim naftnim kompanijama u trenutku kada je Međunarodna agencija za energetiku upozorila da bi momentalno trebalo obustaviti eksploataciju nafte i gasa kako bi se izbjegla klimatska katastrofa.

Izvor. Aljazeera Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *