Iran zabranjuje rudarenje bitcoina

Dodajte komentar

Iranska vlada najavila je zabranu rudarenja bitcoina i drugih kriptovaluta, najavio je u srijedu predsjednik zemlje Hassan Rouhani, dok funkcioneri rudare krive za nestanke energije u brojnim iranskim gradovima.

Zabrana stupa na snagu odmah i biće na snazi do 22. septembra, rekao je Rouhani za državnu TV, u najnovijem znaku odbijanja popularne digitalne valute.

Iranska prestonica Teheran i nekoliko drugih velikih gradova suočili su se s višestrukim dnevnim prekidima struje tokom posljednjih nekoliko mjeseci, a funkcioneri to krive za nestašicu prirodnog gasa, dugotrajnu sušu koja je ometala hidroelektrane u zemlji – i sve više rudarstvo bitcoina.

A većina potrošene energije zbog rudarenja bitcoina dolazi od ilegalnih rudara ili onih koji rade bez licenci, kažu vladini funkcioneri.

To je podstaklo nacionalnu akciju suzbijanja ilegalnih rudara bitcoina, kao i privremene prekide struje na legalnim farmama bitcoina zbog porasta potrošnje električne energije. Povećana potrošnja energije povezana je i sa češćima radom od kuće uslijed pandemije koronavirusa.

Kako temperature u zemlji rastu, potrošnja električne energije posljednjih je nedjelja bila toliko velika da su se neke medicinske ustanove borile s radom svojih hladnjača za vakcine Covid-19.

U januaru je iranska policija zaplijenila gotovo 50 000 mašina za rudarenje bitcoina koji su ilegalno koristili subvencioniranu električnu energiju. Rudari su trošili 95 megavata na sat po jeftinim stopama koje subvencionira država, prema iranskoj državnoj elektroenergetskoj kompaniji Tavanir.

Izvor: SEEbiz.eu

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *