IATA: Tek 2023. godine broj putnika aviona kao prije pandemije

Broj putnika aviona u svijetu vratiće se 2023. na nivo iz 2019. godine, prije pandemije koronavirusa koja je dovela do saobraćajnog kolapsa, procijenilo je u srijedu Međunarodno udruženje za vazdušni prevoz (IATA).

Očekuje se da će ove godine broj prevezenih putnika širom svijeta predstavljati 52 odsto broja prije krize i da će na 88 odsto porasti iduće, 2022. godine, predviđa ta organizacija.

Tek 2023. broj putnika bi trebalo da premaši nivo iz 2019. – poveća se na 105 odsto i da na kraju ove decenije dostigne 5,6 milijardi putnika zahvaljujući očekivanom godišnjem rastu od 3,9 odsto od 2025. do 2030. godine.

Međutim, prema projekcijama IATA-e, kriza kovida-19 donijeće tokom ove decenije gubitak od dvije do tri godine rasta.

Po podacima Organizacije za međunarodno civilno vazduhoplovstvo (ICAO), broj putnika se 2020. godine smanjilo na 1,8 milijardi, koliko ih je bilo 2003. godine.

Porast broja putnika biće različit u svijetu, predvođen Azijsko-pacifičkim regionom (5,4 odsto godišnjeg rasta) i Afrikom – Bliskim Istokom (5,0 odsto), dok se u Zapadnoj Evropi očekuje manji rast (2,3 odsto godišnje), a u Sjevernoj Americi još manji (1,5 odsto).

Dugoročno (2019-39.) očekuje se rast broja putnika širom svijeta od 3,2 odsto godišnje, ali će potražnja, izražena u prihodu po putničkom kilometru, biti niža.

„To je zbog očekivane snage domaćih tržišta, poput Kine, gdje je broj putnika velik, a razdaljine kraće“, objašnjava ICAO.

S napretkom vakcinacije ljudi će “željeti da putuju” i iskoristiće ukidanje ograničenja, kaže izvršni direktor Vili Volš. „Avio-prevoz je spreman, ali ne vidim da države djeluju dovoljno brzo da bi olakšale ukidanje ograničenja”, rekao je on.

Izvor: Nova.rs

Check Also

Ovo su posljednje cijene goriva u regionu

U našem regionu Hrvati plaćaju ubjedljivo najskuplje gorivo, dok vozači u Mađarskoj imaju najjeftinije naftne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.