Brodnjak: NLB bi mogla kupiti još neku banku u regionu

Dodajte komentar

Predsjednik NLB Grupe Blaž Brodnjak rekao je Tanjugu da banka ima mogućnosti i potencijale za preuzimanje druge banke u regiji, ali da je ta tema za sada preuranjena te da je najvažnije za NLB dovršiti integraciju NLB-a s Komercijalnom bankom u Srbiji.

Brodnjak je odgovorio na pitanje planira li NLB preuzeti još jednu banku u regiji, ali je dodao da se razmišlja o ulasku u Albaniju.

– Za sada radimo na integraciji dvije banke (Komercijalne i NLB Beograd) u Srbiji, a računamo da će biti dovršena do kraja aprila iduće godine. U međuvremenu već potencijalno razmišljamo o ulasku u Albaniju, jer bismo na taj način postali jedina banka koja je prisutna na svih šest tržišta zapadnog Balkana i na zajedničkom putu u Evropu, naveo je Brodnjak.

Na taj bi način NLB grupa mogla jedina pokriti i podržati finansijske tokove u cijeloj regiji, naglasio je Brodnjak.

Rekao je da NLB ostaje pri prognozi da će Komercijalna banka, integrisana s NLB bankom u Srbiji, ostvariti dobit od 100 miliona eura već 2024. godine.

– Jako sam zadovoljan i ponosan na način na koji se Srbija borila s krizom. U Srbiji je pad BDP-a bio samo jedan posto, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi. Dakle, kriza nije toliko utjecala na rezultate Komercijalne banke. Nismo pronašli ništa što prije nismo predviđali. Jako smo zadovoljni tom transakcijom i čvrsto stojimo iza nje, naglasio je Brodnjak u izjavi za Tanjug.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *