Uvođenje pune digitalizacije u proces izvještavanja prema ANO

Dodajte komentar

‘’Uvođenje pune digitalizacije u proces izvještavanja prema Agenciji za nadzor osiguranja je značajan iskorak u pogledu kvaliteta i pouzdanosti podataka i informacija koje služe kao osnov za nadzor, a nova softverska platforma će dati kvalitetnu i tehnički sofisticiranu osnovu za prikupljanje, obradu, verifikaciju i analizu podataka od strane ANO’’, istakao je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević.

Savjet Agencije za nadzor osiguranja, na danas održanoj 331. sjednici, između ostalog donio je niz akata kojima se zaokružuje pravni okvir za uvođenje digitalizacije u proces izvještavanja subjekata nadzora prema Agenciji.

Glavni razlog za donošenje akata su izmjene zakonske i podzakonske regulative iz oblasti osiguranja i drugih oblasti koji se odnose na pravna lica, kao i uvođenje pune digitalizacije u proces izvještavanja prema Agenciji, uz primjenu nove softverske platforme. Agencija je, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvom finansija i supervizorima iz finansijskog sektora u periodu od 2018. do 2020. godine sprovodila intenzivne aktivnosti na implementaciji projekta koji je finansiran iz paketa IPA

Assistance 2014-2020 „Podrška regulaciji finansijskih usluga” za razvoj specijalizovanog softverskog rješenja za oblast izvještavanja za potrebe nadzora. U okviru novog informacionog sistema Agencija je uspostavila portal preko kojeg će osiguravajućim društvima i drugim subjektima nadzora biti omogućeno da sve redovne izvještaje (mjesečne, kvartalne, godišnje) dostavljaju Agenciji elektronskim putem i digitalno potpisane u skladu sa najboljom praksom i tehničkim standardima izvještavanja koji su u primjeni u Evropskoj uniji.

 

Po riječima predsjednika Savjeta, Uroša Andrijaševića, digitalizacija će dodatne efekte imati i na smanjenje operativnih rizika u pratećim poslovnim procesima u Agenciji i u društvima za osiguranje uz postizanje veće efikasnosti i efektivnosti u korišćenju raspoloživih resursa.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *