Trade Republic, “evropski Robinhood”, uzeo 900 miliona $ investicija, procjenjuje se na 5,3 milijardi $

Dodajte komentar

Berlinski startap Trade Republic, koji putem aplikacije omogućava ljudima da kupuju i prodaju akcije, ETF-ove, derivate i nedavno kriptovalute, podigao je novih 900 miliona dolara investicija i sada se procjenjuje da je tržišna vrijednost startapa 5,3 milijardi dolara. Iako je Trade Republic trenutno aktivan samo u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj, startap će koristiti sredstva da se proširi na mnogo više tržišta.

Investicijom je berlinski startap postao jedno od najvećih privatnih fintech preduzeća u regionu. Rundu finansiranja vodila je Sequoia, a učestvovali su i TCV, Thrive Capital, Accel, Founders Fund, Creandum i Project A.

Preokret potrošačkih navika i ekonomski trendovi idu u korist aplikacijama poput Trade Republic-a koje „običnim” ljudima pružaju platformu preko koje će ulagati, što je usluga koja je tradicionalno bila rezervisana za ljude sa velikim bogatstvom i pristupom brokerima. U Americi je ovaj pokret vodio Robinhood, a sada se u Evropi razvija Trade Republic, prenosi Startit.rs.

Kamatne stope u Evropi su već neko vrijeme rekordno niske, što tradicionalnu štednju čini manje primamljivim načinom zarade novca, a s obzirom na stopu inflacije, postoji zabrinutost da državne penzije neće biti dovoljne za normalan život prosječnih ljudi. Ono što ljudima djeluje primamljivo kod aplikacija poput Trade Republic-a, je mogućnost koju pružaju za potencijalnu zaradu na pristupačniji i lakši način.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *